Konaković: Nije bitno ko je koga zvao, Bošnjaci regiona čekaju ovo dugo

Foto: Klix.ba

Dok je šetao Baščaršijom, predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, podijelio je svoje viđenje regionalnog skupa koji je organizirao, ističući dugotrajno očekivanje Bošnjaka za takvim jedinstvom.

Iako su mnogi političari iz BiH, uključujući i neke od Konakovićevih koalicijskih partnera, odbili sudjelovati na ovom skupu, Konaković je ponovno pozvao sve da se pridruže na budućim okupljanjima.

“VKBI ima ključnu ulogu u onome što planiramo postići kroz ovaj proces. Svaka stranka, posebno SDA i njen lider Bakir Izetbegović, ključni su u tome. Stoga ih pozivam da se još jednom okupe oko ove plemenite ideje i da ne trošimo energiju na to tko je koga pozvao ili nije. Neka organiziraju sljedeći sastanak, rado ćemo se svi odazvati. Ovo je nezaustavljivo, počelo je okupljanje koje nosi poruku mira, suživota i zajedničkih, ustavnopravno osnovanih ciljeva. To je ono što Bošnjaci regiona dugo čekaju – jedinstvo koje mora doseći višu razinu, a sada se to počinje ostvarivati”, izjavio je Konaković.

Na sastanak su iz BiH došli Ramo i Arnel Isak, Sevlid Hurtić i Aida Baručija, a Konaković je također predstavio goste iz regiona.

“Izuzetno je važno da održimo sastanak kako bi se ideja koja je veća od bilo koga od nas nastavila širiti. Neću komentirati one koji su odbili doći. Ono što je ključno je prisutnost predstavnika najutjecajnijih stranaka iz regije. Ovdje su Usame Zukorilić, predsjednik SPP-a, najveće stranke u Sandžaku, Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke iz Crne Gore, Emilija Redžepi, potpredsjednica na Kosovu, Munir Kolašinac iz Sjeverne Makedonije, predstavnik grupe Bošnjaka u Hrvatskoj. Gotovo su svi ovdje, što opravdava ovaj sastanak”, istaknuo je Konaković.

Također, Konaković je vodio goste kroz Baščaršiju, omogućivši im da se upoznaju s kulturnim, povijesnim i vjerskim znamenitostima.

“Odlučili smo iskoristiti predivan dan za obilazak Baščaršije kako bismo dočekali goste u prekrasnom okruženju srca Sarajeva. Program za popodne je već planiran, a ovo je samo prijateljski doček”, dodao je.

Teme koje će se raspravljati na sastanku uključuju aktualnu političku situaciju, položaj Bošnjaka u regiji, integracije u EU i slično.

“Danas ćemo otvoriti vrata za ono što smo započeli u Skoplju. Ideja je formiranje kluba parlamentaraca Bošnjaka iz regije, a danas ćemo proširiti teme i pozvati na opušteniji razgovor. Nakon toga, ponovno ćemo pozvati sve kolege da nam se pridruže”, najavio je Konaković.

Također, cilj im je uključiti bošnjačka vijeća, akademsku zajednicu i druge važne osobe s ovih prostora kako bi na stručnoj razini raspravljali o bitnim identitetskim pitanjima. Konaković je najavio da se neće osvrtati na Vučića i Dodika, ali da će organizirati posebnu konferenciju za medije o tome.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79