Zahiragić objasnio prijedlog amandmana na Ustav FBiH: Prijetnja novim ustavom ako se ne usvoji

Danas je većina delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH podnijela obrazložen prijedlog amandmana na Ustav Federacije BiH, a povodom toga zastupnik SDA, Haris Zahiragić, iznio je svoje stavove pred medijima.

“Kroz ovaj prijedlog amandmana, mi bismo unaprijedili sistem deblokade imenovanja Vlade Federacije BiH. Na taj način, ne bi bilo potrebno da Dom naroda potvrđuje vladu većinom od tri petine od svakog naroda. Smatramo da je ovo nužan korak, s obzirom na nedavne događaje oko suspenzije Ustava od strane Christiana Schmidta”, istaknuo je Zahiragić.

On je dodao da je SDA godinu dana upozoravala na stupanje na snagu Schmidtovih amandmana te da vladajuća većina nije poduzela ništa po tom pitanju.

“Ova inicijativa dolazi iz Kluba Bošnjaka koji također ima tri petine Kluba na svojoj strani. Spremni smo se odreći ovlasti u korist demokracije i prenijeti ih na Predstavnički dom. Međutim, ako parlamentarna većina ne usvoji ovaj amandman, Klub Bošnjaka će predložiti novi Ustav Federacije BiH”, upozorio je.

Zahiragić je izrazio nadu da će parlamentarna većina hitno krenuti s razmatranjem ovog prijedloga amandmana te je pozvao da se sve potrebne sjednice održe do 1. svibnja.

“Ako se ovaj amandman ne usvoji, tada ćemo zatražiti od Christiana Schmidta da izmijeni svoj amandman tako da se iz procesa potvrđivanja vlade izbaci tropetinska većina u klubovima naroda. Želimo da vladajuće stranke pokažu da zaista žele odblokirati Vladu Federacije BiH”, naglasio je.

Zahiragić je zaključio izražavajući vjerovanje da je Schmidt svjestan svojih eventualnih grešaka te je pozvao na izmjene ako parlamentarna većina ne prihvati predloženi amandman.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79