Ambasada SAD upozorava: Stvaranje paralelnog izbornog sistema u RS-u protivustavno i antidejtonsko

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini istaknula je da bilo kakvo stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske bilo protuustavno, antidejtonsko i bi lišilo birače RS-a osnovnih demokratskih prava zagarantovanih Ustavom BiH.

U saopćenju Ambasade SAD-a ističe se da bi izbori provedeni putem takvog protuustavnog izbornog sistema bili nelegitimni, a sudjelovanje u njihovoj organizaciji smatrano bi se antidemokratskim i antidejtonskim djelovanjem.

SAD su izrazile spremnost da odgovore na antidejtonske akcije lokalnih aktera i podržavaju akcije visokog predstavnika kako bi se suprotstavili takvim djelovanjima.

Ambasada SAD-a jasno poručuje da neće ostati po strani dok se provodi secesionistička agenda, ističući da svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice protivan je Dejtonskom sporazumu i neće biti toleriran. Republika Srpska je naglašena kao sastavni dio države Bosne i Hercegovine, te se ističe da ni RS ni Federacija ne postoje izvan te države, niti Ustav BiH daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje.

Ova izjava Ambasade SAD-a dolazi u kontekstu najava održavanja posebne sjednice parlamenta Republike Srpske na kojoj će biti razmatran izborni zakon Republike Srpske.

Narodna skupština RS-a već je usvojila Nacrt izbornog zakona koji predviđa da izbore za organe vlasti u RS-u sprovodi Republička izborna komisija, gradski i opštinski izborni odbori koje imenuju nadležni organi RS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79