Konaković (NiP) u Hrvatskoj: Šta je obećao za Izborni zakon?

Konaković (NiP) u Hrvatskoj: Šta je obećao za Izborni zakon?


Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković povodom posjete Hrvatskoj oglasio se na svom Twitter nalogu. Ova posjeta je, podsjetimo, izazvala velike kontroverze zbog razgovora i o Izbornom zakonu u BiH. Konaković se osvrnuo i na ovo pitanje.

Uspješna posjeta

Kaže kako posjetu Hrvatskoj smatra vrlo uspješnom.

– Trebala je biti samo kurtoazna, al’ ipak smo otvorili neka važna pitanja koja se već dugo ne rješavaju. Granice, Trgovska gora, imovina naših kompanija u Hrvatskoj, Južna interkonekcija, Jadransko – Jonski autoput, Buško jezero, granični prelazi i još neke.

Želja nam je da koristimo ovaj val bolje energije i uradimo konkretne stvari. Sastanci sa predsjednikom Milanovićem, premijerom Plenkovićem i kolegom ministrom Grlić Radmanom ukazuju na poštovanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija u ovoj prilici. Na tome sam se zahvalio piše Avaz.

Susret Milanović Konaković: “Zašto tokom susreta nigdje, ni na jednom mjestu nije istaknuta zastava BiH?”

Hrvatska se ne miješa u unutrašnja pitanja

Kaže kako su čuli važne poruke da Hrvatska u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine.

– Naglašeno je da se Hrvatska ne miješa u unutrašnja pitanja u BiH, razumijemo da su veoma zainteresovani za neke teme, al’ odluke bitne za BiH donosimo u institucijama naše zemlje, dogovorom i koncenzusom, kako nam Ustav i zakoni nalažu. Pričali smo naravno i o Izbornom zakonu.

Pored pitanja izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda koje je zanimalo sagovornike, mi smo delegirali pitanje presuda svih sudova i diskriminacije zbog koje građani koji ne pripadaju etničkim skupinama, Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, Srbi iz Federacije ne mogu biti ni kandidati za Predsjedništvo BiH.

Podsjetio sam da smo u Neumu bili nadomak ukidanja etničkog prefiksa u rješenjima koja su nam bila na stolu – napisao je Konaković.
Zašto nije bilo zastave?

Kaže kako ga nije iznenadio pokušaj pojedinaca da spinuju ovu temu, da je na svoj način interpretiraju.

– Kontinuirano to rade. Uglavnom isti ljudi spinuju, a onda twiter i facebook vojska na svoj način djeluje. Ozbiljan bi novinar nazvao mene ili sagovornike, provjerio da li je zaista bilo govora o tome da Hrvatska zvanično odlučuje o Izbornom zakonu u BiH. Znali su odgovor, zato nisu zvali.

Kada je u pitanju zastave BiH na Pantovčaku, kaže da je nije bilo jer protokol tako kaže.

– Prilikom sastanka sa ministrima vanjskih poslova zastava zemlje iz koje gosti dolaze se ne postavlja. Dostupne su slike sa ministricom Fajon, ministrima iz Kine i Francuske. Na slikama predsjednika Erdogana sa Blinkenom nema zastave SAD.
Nastavak misije

Oglasio se Konaković: Pojasnio zašto nije bilo zastave BiH na Pantovčaku prilikom sastanka s Milanovićem

Kaže kako danas nastavljaju svoju misiju.

– Večeras se sastajemo sa predsjednikom Đukanovićem, sutra sa premijerom Abazovićem, potpredsjednikom Vlade Ibrahimovićem i delegacijom bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori. Diplomatija naše zemlje mora i može mnogo bolje. Most između Istoka i Zapada, zemlja perspektive, kompromisa i dogovora. Naša domovina. Bosna i Hercegovina – poručio je Konaković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija