Konaković potvrdio da će NiP glasati za izmjene Izbornog zakona

Pritisak koji je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u vezi izmjena Izbornog zakona BiH je dobar, već se zna da ako se ne dogovorimo, da će svakako taj dio biti promijenjen, izjavio je gostujući u emisiji BHT1 Uživo BHRT-a ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Istakao je kako se nada da će parlamentarne stranke same doći do dogovora izmjena Izbornog zakona u tehničkom dijelu.

“Ja se nadam da mogu, NIP će podržati i glasati za sve ono što doprinosi integritetu izbornog procesa. Apelujem da kolege pokušaju naći zajednički jezik. Ja bih bio sretniji da to uradimo sami”, rekao je Konaković.

Prema njegovim riječima, najsretniji bi bio kada bi napravili suštinske izmjene Izbornog zakona.

“Da implementiramo presude međunarodnih sudova, da omogućimo da se svi kandiduju na teritoriji cijele BiH, gdje god da žive i kako god da se zovu”, naveo je.

Komentarišući mogućnost neusvajanja Budžeta BiH do kraja godine, Konaković je rekao kako ima još vremena da se dogovore, te kako se nada da će biti usvojen.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nedavno usvojio, pasti na Domu naroda, Konaković je rekako kako to nema nikakvog smisla.

“Ne znam zašto bi bio oboren na DN PSBiH, otežali bi svim firmama, svim kompanijama, treba biti hrabar pa obarati nešto što nema nikakvu političku dimenziju, ne vidim nikakav smisao, nadam se da neće biti tako”, istakao je.

Prema njegovim riječima, nisu tačne tvrdnje da je Dodik to rekao kako bi ucijenio trojku.

“Nije da se ucjenjuje, jer nismo dobili nikakav zahtjev, dajte nam to, pa ćemo pustiti zakon.. Interesantno bi bilo da taj zakon padne, jer zaista to nema nikakve logike – naglasio je Konaković, te dodao:

“Jasno je pticama na grani da SNSD ima kontrolu u Domu naroda, to je razlog zašto imamo tu koaliciju, jer nikakva druga ne bi imala nikakvu prohodnost, upravo zbog činjenice da te četiri ruke u Klubu Srba mogu zaustavljati šta god hoće. Pokazalo se da u BiH imamo majstore blokada, ali BiH trebaju majstori deblokada”, istakao je.

Kako je rekao, SNSD je do sada nekoliko stvari deblokirao, te je time je više pomogao i ljudima u RS, nego što je to učinio blokadama.

Govorio je i o reformi Ustavnog suda BiH, istakavši kako bi i sam bio sretan kada bi jednog dana strane sudije otišle iz BiH.

“Bio bih sretan da strane sudije odu iz Ustavnog suda, ali oni mogu otići kad se stvari u BiH stabiliziraju, napadati Ustavni sud, negirati njegove presude, a tražiti da strane sudije odu, to neće nikada dobiti našu popdršku”, poručio je Konaković.

Konaković je govorio i o radu pravosuđa, ocijenivši kako je ono “rak rana” našeg društva.

“Pravosuđe u BiH treba potpuni reset, to je sistem koji uopšte ne funcioniše, sistem koji je najodgovorniji za ovakvo stanje, sistem koji ubistvo pokušava predstaviti kao saobraćajnu nesreću, sistem koji nije dao odgovore na korupciju, sistem koji konstantno prijeti”, naveo je.

Ocijenio je da je veliki dio ljudi u pravosuđu povezan sa političkim strankama, te da svoje funkcije koriste za političke obračune.

“Nažalost, stanje u pravosuđu je katastrofalno. Oni koji su radili reformu pravosudnog sistema, takav sistem nisu zaštitili od politika… Nadam se da će hrabrost i pojedinci iskoračiti i uzeti stvari u svoje ruke”, poručio je.

Govorio je i procesu protiv predsjednika RS Milorada Dodika, koji se vodi pred Sudom BiH, te o obilježavanju 9. januara kao Dana RS, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Prema njegovim riječima, za političare u RS taj dan je prilika da se prikriju neke druge teme, odlazak mladih, male plate…

Konaković je rekao da vlast pokazuje slabost kada je riječ o rješavanju problema normalnog funkcionisanja Javnog Radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

“Mi, Trojka, pokazujemo slabost u onom dijelu preuzimanja kontrole nad sistemom koji je pod političkom kontrolom i stavljanjem u neku objektivnu funkciju.

Naglasio je kako je potrebno što prije riješiti ovaj problem, te da na tome aktivno rade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79