Konaković upozorio strance: Ako nemate alat pritiska na Čovića i Izetbegovića, onda nema dogovora

Nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije s izaslanicima SAD-a i EU za pregovore o izbornim reformama Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, novinarima se obratio predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković.

Potvrdio je da NiP ide u Neum i da će prisustvovati pregovorima o izbornim i ustavnim reformama.

“Smatramo da je to naša obaveza, bojimo se sastanaka Čovića i Izetbegovića iza zatvorenih vrata, oni su nam nanijeli toliko zla. Želimo da čujemo prijedloge međunarodne zajednice, a svoje stavove ćemo donijeti na orgnaima NiP-a”, rekao je.

Kazao je kako trenutne pregovore svi s pravom zovu “posljednjom rundom pregovora” jer je činjenica da je ovo posljednji trenutak za dogovor, odnosno da postoji i jedna mala šansa da se dio toga dogovori u aprilu.

Na današnjem sastanku im je prezentirano, kako kaže Konaković, “sve što se do sada u javnosti govorilo, indirektni model, direktni i stavovi iz RS-a”.

“Mi smo tražili da se raspravlja i o našem prijedlogu o četvrtom članu Predsjedništva BiH. Kada oni ne dobiju saglasnost o njihovim prijedlozima, naš će prijedlog dobiti još više na snazi”, poručio je Konaković.

Ipak, ostaje nedročeneo kako bi četvrti član Predsjedništva implementirao presude suda iz Strazbura i na kojoj teritoriji bi se birao, u kojoj izbornoj jedinici.

Konaković navodi i da je danas Palmeru i Eichhorst poručio da, ako nemaju “ozbiljan alat pritiska na Izetbegovića i Čovića, kao što su imali za Dodika”, neće biti ni dogovora.

Najveći problem trenutnih pregovora je, prema Konakovićevom mišljenju, “u megalomanskom zahtjevu HDZ-a”.

Prokomentarisao je i prijedlog Milorada Dodika da se donese zakon kojim bi za nazivanje entiteta ili naroda genocidnim bila određena kazna zatvora od pet godina.

“One institucije koje ne negiraju genocid i osobe koje ne negiraju genocid nisu genocidne, oni koji negiraju to, oni su genocidni i to je jasno. Ako će to tako da stoji u zakonu, onda je to uredu”, naglasio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79