Nekadašnji lider tone sve dublje: Ko vreba šansu za preuzimanje Sarajevo osiguranja

Sarajevo osiguranje, nekadašnji lider na domaćem tržištu, prvi put je pao na donji dio liste najvećih osiguravajućih društava u Federaciji BiH.

Trend opadanja ove kompanije traje već nekoliko godina, što se može vidjeti kroz smanjenje udjela u premijama osiguranja. Iako je Sarajevo osiguranje bilježilo rast premija od pet do deset posto svake godine, to nije bilo dovoljno da održi korak s konkurencijom, koja je ostvarivala veće stope rasta.

Jedan od razloga za ovaj pad može biti razuđena vlasnička struktura kompanije, prenosi Biznisinfo.ba. Iako većinski paket dionica drži entitet, nedostatak jasnog plana investiranja i rasta mogao bi biti problematičan.

Kompanija nije od strateškog interesa za Federaciju BiH kao neki drugi sektori, poput telekomunikacija, što dodatno otežava definiranje smjernica za buduće poslovanje.

Dobit kompanije varira iz godine u godinu, što ukazuje na nestabilnost poslovanja. U takvom okruženju, privatne korporacije, kako domaće tako i strane, agresivno osvajaju tržište kroz različite strategije širenja poslovanja, marketinške kampanje i akvizicije.

Potencijalno rješenje za Sarajevo osiguranje može biti privatizacija. Domaći investitori, poput porodice Hrvić, koja već posjeduje značajan udio u kompaniji, mogli bi biti zainteresirani za preuzimanje i razvoj kompanije. S druge strane, strani investitori također mogu biti zainteresirani za akviziciju.

Ukoliko se ništa ne promijeni, Sarajevo osiguranje će vjerojatno nastaviti gubiti tržišni udio u korist konkurencije. Međutim, privatizacija bi mogla donijeti novi zamah i investicije koje bi pomogle kompaniji da povrati svoj nekadašnji sjaj. Konačna odluka će ovisiti o federalnim vlastima i njihovim strategijama za daljnji razvoj osiguravajućeg sektora u Federaciji BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79