Konaković uvakufio budžetske pare: Sto hiljada maraka za stan imama Careve džamije

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, odobrio je 100 hiljada maraka za “obezbjeđenje stambenog prostora” za potrebe imama Careve džamije u Sarajeve. Odluka je donesena 29. avgusta ove godine, a budžetska sredstva prebačena su na račun Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu.

“Odobravaju se novčana sredstva u iznosu od 100 hiljada maraka Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na ime podrške aktivnostima, a u svrhu realizacije projekta obezbjeđenja stambenog prostora za potrebe imama Careve džamije. Sredstva iz tačke 1 teretit će poziciju Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, konto – kapitalni transferi neprofitnim organizacijama”, navedeno je u Odluci koju je potpisao Elmedin Konaković.

U obrazloženju Odluke je navedeno da se Medžlis IZ Sarajevo obratio Predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo sa molbom za donaciju sredstava za obezbjeđeje stambenog prostora za potrebe imama Careve džamije, te da predsjedavajući Konaković uslišio njihovu molbu, piše Žurnal.

No, da bi predsjedavajući Skupštine KS mogao isplatiti novac, u pomoć je priskočila Vlada Kantona Sarajevo. Na sjednici održanoj 1. avgusta 2019. godine usvojen je zaključak kojim je odobrena preraspodjela budžetskih sredstava u iznosu od 100 hiljada maraka. Sredstva koja su pripadala Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okolišta Kantona Sarajevo zaključkom su prebačena na podračun kojim upravlja predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, i to na ekonomski kod: rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, otkup i izgradnja vjerskih i drugih pratećih, te kulturno historijskih objekata. Na kraju mjeseca, taj novac je, odlukom Elmedina Konakovića, prebačen na račun Medžlisa IZ Sarajevo za rješavanje stambenog prostora za potrebe imama Careve džamije. Imam Careve džamije je hafiz Sadrudin Išerić koji je, po vlastitom priznanju, blizak prijatelj Kemala Ademovića, političkog direktora Naroda i pravde, stranke čiji je predsjednik Elmedin Konaković.

“Jedna džumanska sa meni dragim insanom Kemalom Ademovićem. Njegovo prisustvo ulijeva smirenost, ali i sigurnost”, napisao je hafiz Išerić 6. jula 2018. godine ispod fotografije na kojoj se nalaze on i Kemal Ademović.

Ademović je još tada bio funkcioner Naroda i pravde. Inače, glavni imam Išerić je poznat po hutbama u kojima iznosi političke stavove, zbog čega ga je javno prozivao i Irfan Čengić, tadašnji generalni sekretar SDP-a, a danas zastupnik te stranke u Parlamentu FBiH. U oktobru 2016. godine Išerić je facebook objavom pozvao SDA da se odmakne od Fahrudina Radončića i SBB-a, jer će se u protivnom on odmaći od SDA.

“Gospodo iz SDA, ili ćete se distancirati od Radončića i njemu sličnih, ili ćemo se mi distancirati od vas”, napisao je hafiz Išerić.

Prema informacijama Žurnala, Išerić je, tokom posljednjih izbora u Islamskoj zajednici, lobirao za izbor SDA-ovog kadra Mirsada Mujića na mjesto predsjednika Sabora IZ-a, čime je pokušao oslabiti poziciju aktualnog reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića. Upravo je Elmedin Konaković novčano pomogao i udruženje BANU kojim upravlja Muamer Zukorlić, novopazarski muftija koji želi postati novi reis Islamske zajednice u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments