Konaković: Vratili smo BiH u fokus, ponovo nam dolaze važni gosti

Konaković: Vratili smo BiH u fokus, ponovo nam dolaze važni gosti


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom.

Sastanak je održan u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, a prisutnima se prvi obratio Konaković.

“Ovu posjetu smatramo jako važnom zbog činjenice da su ovo predstavnici prijateljskih zemalja koje čine puno za BiH i njen EU put. BiH se ponovo vraća u fokus. Opet nam dolaze važni gosti, predugo su nas zaobilazili. Imamo momentum koji moramo iskoristii još u ovoj kalendarskoj godini”, rekao je Konaković.

Evidentno je da ministar vanjskih poslova naše zemlje želi poručiti da je prethodno rukovodstvo ministarstva vanjskih poslova bilo tromo i da su našu zemlju mnogi zaobilazili. Ipak, da li će BiH uistinu napraviti iskorak naprijed ka EU i u oblasti reformi javnost tek treba vidjeti.

Također, iako je BiH dobila status kandidata, što se tumači između ostalog da je naša država u fokusu, domaći političari tek trebaju položiti test u rješavanju izazova, ne samo iz 14 prioriteta EU, već i kada je riječ o temi državne imovine ili energetskih projekata.

Novoizabrani ministar vanjskih poslova BiH podvukao je važnost EU puta za BiH kao, te upozorio na zadatke koji našu zemlju očekuju na tom izazovu.

“Zahvaljujući dobijanju kandidatskog statusa, brzom formiranju Vijeća ministara, a možda i usvajanju budžeta već danas, uskoro ćemo krenuti u fortmalno ispunjavanje 14 obaveza koje su pred nas postavljene na EU putu.

Izvještaj o BiH u EU Parlematentu će se usvajati u oktobru i mi bi do tada trebali isporučiti nešto od naših obaveza. Posebno želim da naglasim lobiranje Austrije i Italije za dobijanje statusa kandidata za BiH”, dodao je Konaković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija