Konaković zastrašujućim porukama ucjenjivao direktore i tražio ostavke

Konaković zastrašujućim porukama ucjenjivao direktore i tražio ostavke


Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (NiP) suštinski je, u okviru vlasti šestorke, posljednju godinu bio i premijer Vlade. Osim Skupštine, gdje je sebi namakao čak 600.000 KM i narodni novac dijelio kako je želio, predsjedavajući je bio jedan od glavnih nalogodavaca premijeru Edinu Forti (Naša stranka).


“Dnevni avaz” u posjedu je prepiske između Konakovića i direktora Civilne zaštite KS Samira Džihića. U porukama, u kojima Konaković bahato prijeti jednom od uspješnijih direktora u Kantonu, jasno se vidi kako predsjedavajući Skupštine upravlja i Fortom i Vladom.

– Vlada počinje provođenje disciplinskog postupka. Po njegovom završetku ne postoji opcija o kojoj smo razgovarali. Čak mislim i da ćeš imati problem u državnoj službi zbog toga i dalje kod povratka na posao – stoji u poruci koju Konaković šalje Džihiću.

Nakon te poruke direktoru Civilne zaštite stiže i druga poruka u kojoj ga Konaković upozorava da “Vlada nastavlja disciplinski postupak u četvrtak”.

Džihić je potvrdio za “Avaz” da mu je Konaković slao poruke te na vrlo ružan način tražio da odstupi s pozicije na koju je imenovan putem konkursa.

Pozivan sam da podnesem ostavku, jer je Civilna zaštita, navodno, pripala Narodu i pravdi (NiP). Zna se i ime čovjeka kojeg su htjeli dovesti. Kada mi u poruci piše o “opciji o kojoj smo razgovarali”, to se odnosi na njegovu ponudu da podnesem ostavku, a da će mi dati drugo radno mjesto. Indirektno mi je nuđeno da postanem član NiP-a. Sve sam odbio i uslijedila je odmazda – kazao je direktor Civilne zaštite.
Direktni pritisci

Kako tvrdi Džihić, na njega su najprije vršeni direktni pritisci, a u uredu se smjenjivalo desetine inspekcija i revizija.

– Nakon toga, Vlada je, kako mi je Konaković i obećao u poruci, dva puta pokretala diciplinske postupke za smjenu. Međutim, to su radili na osnovu lažnih i nekredibilnih optužbi pa su oba puta izgubili pred Disciplinskom komisijom, jer mi nisu mogli naći grešku u radu – kazao je Džihić.

Nakon svega, Konaković je uspio pa je Forto prije nekoliko dana pokrenuo proceduru za smjenu Džihića i to sve za vrijeme dok je direktor na bolovanju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.
Brojna priznanja

Džihić je, inače, cijeli radni vijek proveo u strukturama civilne zaštite, a tokom dvogodišnjeg mandata na čelu ove institucije dobio je niz pohvala i priznanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija