Konstituirano 5 kantonalnih skupština, za 3 zakazane sjednice, dok se za dvije još čekaju termini

U Federaciji Bosne i Hercegovine dosad su održane konstituirajuće sjednice novog saziva pet od deset kantonalnih skupština nakon općih oktobarskih izbora provedenih u Bosni i Hercegovini.

Uz današnje konstituiranje Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, dosad su sjednice održane u Tuzlanskom, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Kantonu 10, dok je u Posavskom sjednica sazvana za sutra, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za četvrtak. Još se čekaju termini konstituirajućih sjednica Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Prema pravilima, određeni broj članova kantonalnih skupština činit će i novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Proces delegiranja i potvrđivanja izbora delegata nije završen ni u kantonima gdje su konstituirani parlamenti. Prema dostupnim informacijama, do danas niti jedna kantonalna skupština nije dostavila liste kandidata Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je proceduralni korak koji prethodi samom izboru delegata u tim skupštinama.

Konstituirajuća sjednica novog saziva federalnog Doma naroda treba da bude sazvana u roku od 20 dana od konstituiranja i posljednje od deset kantonalnih skupština.

Dom naroda FBiH će ubuduće imati 80 delegata umjesto 58.

Na osnovu ustavnih izmjena visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, delegatski klubovi konstitutivnih naroda će imati po 23 umjesto po 17 članova, a iz reda ostalih naroda se bira 11 umjesto dosadašnjih sedam delegata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79