Kontraverza oko mijenjanja nacionalnosti Dragane Čavke: Legalizovano kroz Izborni zakon BiH

Kontraverza oko mijenjanja nacionalnosti Dragane Čavke: Legalizovano kroz Izborni zakon BiH


Imenovanje Dragane Čavke (SP) u Upravni odbor RTRS-a izazvalo je burne reakcije širom Bosne i Hercegovine, budući da je Čavka u ovu funkciju izabrana kao Bošnjakinja, iako se ranije izjašnjavala kao Srpkinja.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 28. maja, prema prijedlogu Komisije za izbor i imenovanja, Saša Andrijašević iz reda hrvatskog naroda i Dragana Čavka iz reda bošnjačkog naroda izabrani su u Upravni odbor RTRS-a. Brzo je otkriveno da se Čavka u prethodnim izbornim ciklusima izjašnjavala kao Srpkinja i podržavala predsjednika RS-a, Milorada Dodika, što je izazvalo dodatne kontroverze.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnih nacionalnih interesa, tvrdeći da je “povrijeđen veto Bošnjaka” i najavljujući zahtjev da Čavka dokaže svoju bošnjačku pripadnost.

Prema Izbornom zakonu BiH, nacionalna pripadnost kandidata vrijedi samo za trenutni izborni ciklus, što je učinilo ovaj potez legalnim. U prethodnim izbornim ciklusima, Čavka se izjašnjavala kao Srpkinja, dok je za imenovanje u Upravni odbor RTRS-a promijenila svoju nacionalnost u Bošnjakinju kako bi zadovoljila zakonske odredbe.

Ovaj slučaj nije izoliran. Goran Opsenica se izjasnio kao Srbin kako bi bio imenovan delegatom Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, iako je kasnije izjavio da se uvijek smatrao Hrvatom. Slično, Haris Pleho, nekadašnji zastupnik BOSS-a, izjasnio se kao Srbin kako bi ušao u Dom naroda PFBiH, a zatim izjavio da nije Srbin već da želi pokazati apsurdnost Izbornog zakona BiH.

Iako se predlaže korištenje podataka iz popisa stanovništva 2013. godine za utvrđivanje nacionalne pripadnosti, ovo rješenje je nepraktično jer su odgovori dati pod garancijom anonimnosti.

Ovakvi slučajevi će se nastaviti dešavati dok god zakon dopušta, a promjena zakona trenutno nije izgledna zbog nedostatka potrebnog političkog konsenzusa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija