Kontrola granice do 21. decembra

Vlada Republike Slovenije je na sjednici još jednom produžila granični nadzor s Hrvatskom i Mađarskom za 12 dana.

Ovo produženje znači da će strože kontrole na istočnoj i južnoj granici Slovenije biti na snazi ​​do 21. decembra 2023. godine. Policija će nastaviti provoditi kontrole u cilju sprječavanja terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala.

“Mjere će se i dalje odvijati na način da što manje utječu na putnike, okoliš i ekonomiji, a posebno na život stanovnika uz granicu”, saopćio je i Vladin Ured za komuniciranje.

Prošireni nadzor na granici znači i proširenje zajedničkih aktivnosti s policijama susjednih država koje uključuju zajedničke ophodnje, zajedničke kontrole, razmjenu informacija i redovne konzultacije.

Kako smo već obavijestili, Vlada bi nakon 21. decembra 2023. godine trebala razmotriti produženje nadzora granice s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, ali za to još nema adekvatne pravne osnove.

Slično, navodno, razmišlja i Italija, zbog čega je Slovenija 21. oktobra odlučila uvesti granične kontrole. Odluka je također uslijedila nakon povećanja razine terorističke opasnosti 19. novembra na srednju, koja je treća razina na ljestvici od pet stepeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79