“Kontroverzni biznismen poslovima dirigovao iz Banjaluke”

Kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič, koji je svoj posao vodio uglavnom iz Banjaluke, odigrao je ključnu ulogu u posuđivanju 450.000 eura Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše.

Pišu to slovenački mediji, pozivajući se, između ostalog, na dokumente te snimke nadzornih kamera, koji otkrivaju šta se dogodilo u decembru 2017. godine, kada je Janša, u ime SDS-a, posudio novac od Prijedorčanke Dijane Đuđić.

KLJUČNO: Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” prošlog mjeseca objavile, Đuđićeva te još nekoliko lica, kao i banjalučka firma “Moj pravnik”, a koju je osnovao upravo Snežič, nedavno su bili pod istragom u RS i Sloveniji u sklopu međunarodne policijske akcije simboličnog naziva “Zajam”.

Slovenački portal Necenzurirano.si piše da je Snežič, inače poreski savjetnik Janše, bio ključna osoba koja stoji iza finansijske operacije u kojoj je SDS krajem 2017. godine posudio 450.000 evra od Đuđićeve te da taj novac potiče iz organizovanog kriminala, pranja novca i utaje poreza.

Tvrde slovenački novinari da novi podaci prvi put omogućavaju detaljnu rekonstrukciju događaja prije 19. decembra 2017. godine, kada su Janša i Đuđićeva u kancelariji notara Jože Sikošeka potpisali ugovor o zajmu za SDS.

AFERA: Kako podsjećaju, nakon medijskog razotkrivanja afere, SDS je raskinuo ugovor sa Đuđićevom i vratio 150.000 evra koje je dobio kao prvu ratu isplate.

Necenzurirano.si piše da je iz dokumenata vidljivo da je Đuđićeva bila u redovnom kontaktu sa Snežičem u danima prije potpisivanja ugovora. Gotovo svakodnevno komunicirali su telefonom. Zajedno su, dodaje se, redovno posjećivali Sloveniju i vraćali se u Banjaluku, “odakle je Snežič vodio većinu svog posla”.

Kako se dodaje, 2016. godine je Đuđićeva otvorila svoj prvi bankovni račun u Sloveniji, a Snežič je do marta 2018. godine najmanje 67 puta prešao slovenačko-hrvatsku granicu i hrvatske granične prelaze sa BiH i Srbijom. Tvrdi se da je granicu sa Đuđićevom prešao najmanje 20 puta.

Ističe se da su Đuđićeva i Snežič 4. decembra 2017. nekoliko puta razgovarali telefonom, a dan poslije Đuđićeva je došla u Sloveniju. Ona je, ističe se, stigla zajedno s trojicom državljana BiH. U dva dana boravka u Sloveniji otvorili su ukupno 11 transakcijskih računa. Tada je, dodaje se, samo Đuđićeva sa svojih računa prebacila 248.500 evra u gotovini. Otkud joj novac, službeno se ne zna.

KLIJENT: Odmah potom, dodaje se, napustila je Sloveniju i vratila se istog dana, ovaj put zajedno sa Snežičem.

U prvoj polovini decembra 2017. godine, kako pišu slovenački mediji, Snežič i Đuđićeva su cijelo vrijeme bili na putu između Banjaluke i Slovenije. Đuđićeva je, ističe se, u Sloveniju došla dan prije potpisivanja ugovora sa SDS-om, ovaj put u društvu još jednog državljanina BiH. Ugovor je potpisala 19. decembra te godine.

Dan kasnije, Đuđićeva je klijentu isplatila prvu ratu kredita u iznosu od 150.000 evra. Iz dokumenata nije jasno kada je i kako Đuđićeva nabavila novac koji je posuđivala SDS-u.

Đuđićeva je, naglašava se, najmanje 103 puta prešala slovenačko-hrvatski granični prelaz, sama ili u društvu državljana BiH. Neposredno nakon izbijanja afere sa zajmom, čelnik SDS-a, podsjeća se, u javnosti je negirao da Snežič s tim ima bilo kakve veze.

Snežič je isprva čak negirao da poznaje Đuđićevu. Međutim, isplivale su njihove zajedničke fotografije i video-snimci te je on priznao da Đuđićevu poznaje, ali tvrdio je da s njom nema poslovne veze te naglasio da “nema nikakve veze sa zajmom SDS-a”.

UPUTSTVA: Ali, dodaje se, nalazi istražilaca bili su drugačiji. U opsežnoj istrazi, u kojoj su nabavljeni i analizirali i telefonske komunikacije i bankovne transakcije, otkriveno je da je Đuđićeva sve vrijeme djelovala prema Snežičevim uputstvima. Snežič je, zapaža se, preko Đuđićeve davao uputstva koja se odnose na otvaranje bankovnih računa, obavljanje transfera i podizanje gotovine.

Slovenački mediji pozivaju se i na snimke kamera video-nadzora jedne od slovenačkih banaka. Kako se navodi, 28. decembra 2017, devet dana nakon potpisivanja ugovora sa SDS-om, na šalterima banaka pojavile su se Dijana Đuđić i još nekoliko osoba. Onog trenutka kada su otvorili ili zatvorili bankovne račune, prenijeli novčana sredstva i podigli gotovinu, u više su navrata pogledali svoje mobilne telefone i napisali SMS poruke.

ŠALTER: Navodno je Đuđićeva komunicirala sa Snežičem čak i dok je čekala ispred šaltera banke. Stoga istražioci, dodaje se, zaključuju da je sve u vezi s bankarskim uslugama organizovao i nadzirao upravo – Snežič.

Slovenački mediji podsjećaju da su Snežiča bh. vlasti protjerale iz BiH neposredno prije Nove godine. “Nezavisne novine” su, podsjetimo, nedavno pisale o tom slučaju. Naime, spekuliše se da je Snežič i nakon te zabrane dolazio u BiH, a Granična policija (GP) BiH je, zbog slučaja ovog kontroverznog biznismena, pokrenula dva postupka protiv svojih službenika.

“Nezavisnim novinama” je zvanično potvrđeno da Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GP BiH sprovodi dva odvojena postupka protiv svojih službenika, a cilj je da se utvrdi da li je bilo eventualnih propusta prilikom graničnih kontrola Snežiča.

“U jednom je sproveden interni postupak te je pokrenut stegovni postupak protiv jednog policijskog službenika GP BiH zbog sumnji da je počinio težu povredu službene dužnosti”, rekli su za “Nezavisne novine” iz GP BiH.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, Snežič stoji iza masovnog otvaranja fantomskih preduzeća u Banjaluci. A, zvanično nam je potvrđeno da se Snežičem već bavi pravosuđe u BiH, odnosno brčansko tužilaštvo.

“Taj predmet je otvoren. Tužilaštvo Brčko distrikta preduzima sve radnje iz svoje nadležnosti radi donošenja zakonite i pravilne tužilačke odluke”, rekli su nam iz ovog tužilaštva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79