Kontroverzni Film “Linija” koji priča o opsadi Sarajeva dobio finansijsku podršku iz Srbije

Kontroverzni Film “Linija” koji priča o opsadi Sarajeva dobio finansijsku podršku iz Srbije


Filmski centar Srbije odobrio je finansijsku podršku u iznosu od 214.146 eura za snimanje filma “Linija”, redatelja Dragoljuba Elčića, koji se bavi tematikom opsade Sarajeva. Uprkos kontroverzi koja ga prati, film se fokusira na dobrovoljni dolazak dr. Miodraga Lazića na prvu borbenu liniju u ratom zahvaćenom Sarajevu, te formiranje ratne bolnice na prvoj liniji fronta. Projekt je inspiriran motivima knjige “Dnevnik ratnog hirurga”.

Komisija koja je odobrila finansijsku potporu istaknula je da se radi o “ratnom filmu čija osnovna dramska konstrukcija predstavlja junaka koji se u suštini bori za život u nemilosrdnom ratnom okruženju”. Ujedno su naglasili da je sarajevsko ratište bilo jedno od najkrvavijih i najbrutalnijih tokom sukoba koji su uslijedili nakon raspadanja SFRJ.

Projekt se također bavi egzodusom sarajevskih Srba nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, te prikazuje više od 130.000 sarajevskih Srba koji su napustili svoje domove nakon četiri godine rata. Komisija je istaknula da film “Linija” donosi drugačiji kut gledanja na događaje iz Sarajeva toekom rata, fokusirajući se na ratnog hirurga koji se bori za živote svih svojih pacijenata bez obzira na njihovu uniformu ili vjersku pripadnost.

Dodatno, film koristi dokumentarni materijal kako bi stvorio faktografski dojam stvarnih situacija i historijskih okolnosti u kojima se dr. Miodrag Lazić boravio na Grbavici.

“Redateljska obrazloženja su jasna i precizna i naročito je dobro elaborirano tretiranje i kombiniranje postojećeg dokumentarnog materijala koji prati ratna događanja, aktivnosti dr. Lazića, egzodus… Jako je interesantan rekonstruktivni stil, iste pozicije kamere, asocijativni prijelaz s arhivskih na snimljene kadrove, montaža dokumentarnog i kvazi-dokumentarnog materijala”, naveli su.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija