Kordić: Do kraja sedmice će biti poznata lokacija dočeka Nove godine

Foto: Klix

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u utorak je u izjavi za Fenu kazao kako trenutno intenzivno rade na usaglašavanju oko lokacije za doček Nove godine te da će do kraja sedmice javnost upoznati s lokacijom dočeka.

“Svaku lokaciju koju razmatraju od početka treba nekoliko saglasnosti, od tima za organizaciju, od izvođača, kao i od MUP-a”, kazao je Kordić.

Do sada se kao mjesto odrzavanja novogodišnjeg slavlja spominjao parking između zgrade HNK i zgrade federalne Vlade. U ponedjeljak jutro Mostar je osvanuo oblijepljen plakatima na kojima stoji “Najluđa noć na kostima Bošnjaka”, “Nova 2024. ne na Lakišića haremu, “Oteto-prokleto”.

U Mostaru postavljeni plakati: Oteto – prokleto, Nova 2024. ne na Lakišića haremu

Ljetos su u Mostaru održani protesti protiv izgradnje zgrade HNK Mostar u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar tvrde kako je riječ o nelegalnoj gradnji zgrade HNK na nekadašnjem lokalitetu Lakišića harema, ekshumiranog nedugo nakon dolaska Austrougarske. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je izjavio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar, što su u Gradu, iz Tužiteljstva i suda više puta provjeravali.

Politolog Ivan Kraljević smatra kako su plakati, koji su početkom ove sedmice osvanuli na mostarskim ulicama, pokazatelj radikalizacije politike i društvene atmosfere.

“Nažalost, njihovim sadržajem potpiruju se bolna sjećanja, kako jednih, tako i drugih. Tema je preosjetljiva da bi se koristila u dnevno-politička prepucavanja. Sve je počelo izgradnjom zgrade HNK Mostar, a sada je “bojno polje” prebačeno na doček Nove godine iako, koliko mi je poznato, ni formalno ni pravno ne postoje prepreke za bilo kakve radove ili događaje na spomenutom lokalitetu”, izjavio je Kraljević.

Pitanje održavanja novogodišnje proslave i općenito spomenutog lokaliteta izaziva i dosta rasprava na društvenim mrežama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79