Korupcija na djelu: Potvrđena optužnica za pet uposlenika Elektroprijenosa BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom je optuženo ukupno pet osoba zbog visoke korupcije, svi uposlenici kompanije “Elektroprijenos BiH”.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je 28. decembra 2022. godine optužnicu, kojom su obuhvaćeni optuženi:

  • Mate Žarić, rođen 1956. godine u općini Jablanica, državljanin BiH i Republike Hrvatske, -Mila Bule, rođena 1955. godine u Ljubuškom, državljanka BiH, -Aleksandar Šukalo Saša, rođen 1975. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, -Zoran Manojlović, rođen 1955. godine u Mrkonjić Gradu, državljanin BiH, i -Drago Malešević, rođen 1959. godine u Banjoj Luci, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 8. aprila 2015. do 22. augusta 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja, ne izvršiviši svoje službene dužnosti, pribavili drugom imovinsku korist, a nanijeli štetu pravnom licu “Elektroprijenos BiH” a.d. Banja  Luka u iznosu od 454.957,95 KM.

Prema navodima optužnice, optuženi Mate Žarić tereti se da je u svojstvu generalno 8. aprila 2015. godine, kao naručioca radova, zaključio ugovor sa  pravnim licem kao izvršiocem radova, a koji predmet je imao nabavku izgradnje trafostanice TS 110/20 KV Šipovo sa ugradnjom opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od osamnaest /18/ mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa.

Nakon što je isplaćen avans pravnom licu u iznosu od 532.300,84 KM, izvođačeve ugovorene obaveze nisu okončane u roku definisanom u navedenom ugovoru, prekoračivši na taj način rok za izvršenje radova u ukupnom iznosu od 77 dana.

Optuženi su propustili da postupe u skladu sa ugovorom na osnovu kojeg  je izvođač u obavezi naručiocu “Elektroprijenos BiH” platiti ugovorenu kaznu u visini od 0,3 posto od ukupne vrijednosti od ugovorenih poslova bez PDV za svaki kalendarski dan prekoračenja roka za izvršenje ugovora.

Usljed ovakavog propusta učinjenog od strane optuženih da se obračuna i izvrši naplata zateznih kamata nastala je šteta po kompaniju “Elektroprijenos BiH”, kompaniju koja je nadležana za distribuciju električne energije na nivou cijele BiH, a drugom pribavljena imovinska korist.

U pogledu uloge u izvršenju krivičnog djela, optuženi se terete u svojstvu: Drago Malešević, rukovodioca Službe za komercijalne poslove Operativnog područja Banja Luka “Elektroprijenos BiH”, Zoran Manojlović u svojstvu uposlenika i rukovodioca projekta, Mila Bule u svojstvu izvršnog direktora za finansije i člana uprave te Mate Žarić u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos BiH”.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79