Kotroverzni biznismen Izet Beganović ima firme i u Sarajevu: “Istražitelji otkrivaju da li su se prale pare”

Kotroverzni biznismen Izet Beganović ima firme i u Sarajevu: “Istražitelji otkrivaju da li su se prale pare”


Akcija “Alfa” u kojoj je uhapšen Izet Beganović iz Banje Luke i njegovi saradnici, proistakla je iz međunarodne saradnje i operacije “Alfa-Panonnia” u kojoj je austrijska policija zaplijenila otprilike 500 kilograma droge i riješila ubistvo koje je počinio državljanin BiH.

Rezultati operacije “Alfa-Panonnia” u četvrtak, 15. augusta, prezentirani su na konferenciji za medije u Austriji gdje je navedeno da je radna grupa formirana 2020. godine, te da su razbijene najmanje četiri kriminalne grupe, čija su okosnica bili ljudi sa Balkana i iz država bivše Jugoslavije.

Austrijske vlasti su saopćile da su upravo nalazi o saradnji kriminalnih organizacija iz država bivše Jugoslavije doveli do osnivanja radne grupe koja je radila operaciju “Alfa-Panonnia”, a u kojoj su sarađivali zvaničnici iz Štajerske i Burgenlanda.

Sa Izetom Beganovićem uhapšeni su Adnan Keleci iz Banje Luke i Sadik Kevrić iz Brčkog.

Austrijska policija ima specijalnu jedinicu koja se bavi samo kriminalcima sa Balkana

Na čelu priminalne organizacije nalazio se “penzioner” Izet Beganović a ova trojka sumnjiči se za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet droga.

Kako saznaje portal Crna-Hronika kontroverzni biznismen Izet Beganović imao je kompanije i u Sarajevu, tačnije fabriku kafe u Hrasnici kao i Rent a Car kompaniju na Ilidži.

Nezvanično saznajemo da je Izet postavio svog sina Albina kako bi rukovodio biznisima u glavnom gradom Bosne i Hercegovine. Njegov sin poznat je po luksuznom životu, bahatom ponašanju a istražitelji su pokrenuli  provjeravanje da li je Izet svoj “prljavi” novac prao preko sarajevskih kanala.

Rent a car kompanija Li-Du što predstavlja skraćenicu od Livno-Duvno imala je milionski promet. O svemu je obaviješteno državno Tužilaštvo.

Podsjećamo tom prilikom je pronađena i oduzeta određena poslovna dokumentacija privatnih preduzeća sa različitim djelatnostima u vlasništvu navedenih lica, kao i veći broj mobilnih telefona i računara, vatreno oružje, više skupocjenih putničkih motornih vozila, određena oprema namijenjena za opremanje improvizovane laboratorije za uzgoj i proizvodnju narkotičkih sredstava i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao materijalni dokazi u krivičnom postupku. U toku sutrašnjeg dana uhapšeni će uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima biti sprovedeni u prostorije Tužilaštva BiH na dalje postupanje, istakli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Iz MUP RS je saopšteno da je navedena operativna aktivnost rezultat višegodišnje međunarodne istrage MUP Republike Srpske, Tužilaštva BiH, EUROPOL i istražnih organa Republike Austrije i Češke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija