Kraj i za RS: Ako se ruši ustavni poredak BiH, entiteti prestaju postojati

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, oštro je kritikovao zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), poručujući da oni nemaju opću pravnu normu i stoga nemaju obavezujući karakter.

Zvizdić ističe da su skoro svi dostavljeni zaključci NSRS neustavni, nezakoniti i neprovodivi. On naglašava da su odluke visokog predstavnika dio pravnog poretka Bosne i Hercegovine (BiH) od trenutka kada stupe na snagu, te da je Ustavni sud BiH u više navrata potvrdio punovažnost i valjanost ovih odluka. Time su one jednako pravno obavezujuće kao i zakoni koje donosi Parlamentarna skupština BiH.

Naglašava se da pokušaji osporavanja valjanosti odluka visokog predstavnika nemaju ustavno-pravno utemeljenje te da nema osnova za zabranu objavljivanja ovih odluka u Službenom glasniku BiH. Osim toga, Zvizdić ističe da će osobe koje odbiju objaviti odluku visokog predstavnika možda biti krivično gonjene.

Što se tiče prijedloga da se usvoji deklaracija o teritorijalnom integritetu BiH, Zvizdić ističe da to nije potrebno jer je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine već jasno definisan Ustavom.

Na kraju, Zvizdić poziva političke predstavnike iz Republike Srpske da odustanu od protivustavnih radnji te da se fokusiraju na očuvanje mira, ekonomski razvoj i bolji životni standard za sve građane BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79