Krajinović: Do kraja ovog mjeseca očekujemo dosta promjenjivo vrijeme

Krajinović: Do kraja ovog mjeseca očekujemo dosta promjenjivo vrijeme


Pitali smo poznatog bh. meteorologa Bakira Krajinovića postoje li naznake nevremena, te u kojim dijelovima BiH možemo očekivati veće količine padavina. Naime, kada su u pitanju vremenske prilike u našoj zemlji, narednih nekoliko dana pod utjecajem smo nešto toplije i vlažnije zračne mase koja pristiže uz vjetar južnog pravca.

Ono što predstoji do kraja ovog mjeseca jesu promjenjive vremenske prilike koje će se ogledati i u padavinama u BiH. Najveće količine padavina, odnosno najznačajnije padavine, prognoziraju se na jugozapadu Bosne i u Hercegovine. Taj prostor će biti najizloženiji padavinama do kraja ovog mjeseca. U ostatku Bosne i Hercegovine, nešto manje količine padavine i manjeg intenziteta. Najmanje padavina očekuje se na istoku BiH. Do kraja ovog mjeseca očekujemo dosta promjenjivo vrijeme – rekao je Krajinović za Hayat.ba.

Naglašava da u petak, uz pretežno oblačno vrijeme, očekujemo kišu i pljuskove širom BiH kada je moguća i nešto slabija grmljavina.

Vrijednosti temperatura zraka i dalje će biti iznad posječnih za ovo doba godine. Tokom jutarnjih sati, između 12 i 17 stepeni u našoj zemlji, a maksimalne dnevne od 17 do 22 stepena. I dalje su ove temperature pod utjecajem zračne mase sa juga. Kako je ovaj mjesec počeo, tako će i da završi. Uz izmjerene vrijednosti temperatura zraka i ove koje se očekuju, ovaj mjesec će biti jedan od toplijih tokom ove godine. U pogledu vremenskih prilika, do kraja ovog mjeseca ne postoji ni jedan signal za padavine snježnog karaktera u našoj zemlji niti postoji neki signal za minuse tokom jutarnjih sati – ističe Krajinović.

Sve ukazuje da slične vremenske prilike, kakve smo imali proteklih dana, da će tako i ovaj mjesec završiti – promjenjivo vrijeme, dosta oblaka, povremena kiša, a posebno na jugu i jugozapadu naše zemlje. Uz visoke temperature zraka, mjesec oktobar će prema svemu sudeći biti jedan od toplijih od kada postoji mjerenje.

Ne postoji ni jedan signal koji ukazuje da nas očekuje nešto neuobičajeno i ekstremno na šta bi trebalo obratiti pažnju. Ono što naši prognozni modeli vide, jeste da tokom petka postoji ta mogućnost za slabom grmljavinom, kišom i pljuskovima. To je jedini dan u ovoj sedmici kada su mogući nešto intenzivniji pljuskovi. U četvrtak su mogući lokalni pljuskovi na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Sutra povremena kiša, ali bez pretjerano velikih intenziteta i količina. Promjenjivo oblačno, česta kiša, bez većih problema na što bi trebali obratiti pažnju da zaštitimo imovinu i ljudske živote – uobičajene vremenske prilike za mjesec oktobar – govori Krajinović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija