Krao novac iz Mjesne zajednice ali šta je sa koridama: “Godinama nisu izdali niti jedan fislakni račun”

Najveće narodno veselje u Bosni i Hercegovini tradicionalno se organizuje svake godine. Korida u Gornjim Čevljanovićima tradicionalni je događaj koji se obilježava već više od 70 godina.

Nekada jedna od najvećih korida u Bosni i Hercegovini korida u Čevljanovića o kojoj su izvještavali brojni svjetski mediji, prestala se održavati. Organizatori kažu, da će “pokroviteljstvo” nad događajem koji je nekada okupljao i po 100.000 ljudi preuzeti korida u Olovskim Lukama.

“Mrgud, Jelenko, Golub, Kobra, Grizli, Brizan, Rusija, Kutanja, Roni, Šećerko, Mesi, Ronaldinjo, samo su neki od imena glavnih zvijezda korida širom Bosne i Hercegovine. Najveća zvijezda je organizator.” piše Crna-Hronika.

Organizator koride u Čevljanovićima Besim Gljiva osuđen zbog uzimanja novca iz Mjesne zajednice. Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Besima Gljivu zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pronevjera u službi.

Gljiva je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Organizator koride u Čevljanovićima Besim Gljiva osuđen zbog uzimanja novca iz Mjesne zajednice

No šta je sa cijenama i plaćanjem poreza na koridama, plaća li se porez na dobit, izdaju li se fiskalni računi?

Pojedinci ostvaruju veliki profil, večinom su u tom krugu presuđeni kriminalci, ubice, silovatelji, policijski službenici i ostale osobe sumnjivih radnji. Čast izuzecima.

“Prave narodna veselja, prodavaju ulaznice, ne plaća se porez, naplaćuju se i borbe bikova po 10.000 eura bez ijednog papirića, ništa se ne evidentira. Sve na Crno! Vrti se velika lova a ništa se ne plaća državi.

Na klađenje bikova zna biti po 30.000 eura opklade. Klasiči kriminal o kojem svi šute, zakon o zaštiti životinja se ne poštuje” – tvrdi čitatelj portala Crna-Hronika koji je usko povezan sa organizacijskim odbrorom Čevljanovićke koride.

Muškarci su mogli uživatu u koridama za samo 10 KM, dok su za pripadnice ljepšeg spola i za njih karte 5 KM. Parking za vozilo isto 5 KM. Kompletna dobit ide organizatoru, a karte nigdje nisu evidentirane. Znalo je nekad i po 100.000 osoba biti na korodi, međutim u zadnje vrijeme bude oko 5,6 hiljada gostiju.

Ovo je cjenovnik:

“Piva 5KM, Sok 4 KM, Voda 3 KM” – nikada nećete dobiti račun fiskalni za ovo.

Svi ugostitelji tj šatordžije nisu registrovani. Radnici na crno. Plate organizatoru zakup šatora i to je to. Organizator je napravio sistem da je on država, a prave države nema.

Idemo dalje, ovo su cijene za borbe bikova. Najniža cijena za borbu bikova do 700 kg je 4.000KM, bikove do 850 kg je 6.000KM a preko 850 kg je čak 8.000 KM. Državi niti jedna marka ne ide.

Da li su plaćeni porezi na svaku ulaznicu, izvori portala Crna-Hronika tvrde da nisu.

Portal Crna-Hronika kontaktirala je gospodina Besima Gljivu, ali do objavljivanja ovog članka nije odgovorio na postavljana pitanja.

 

 

 

Izvor: Milkica Milojević/Ringier

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79