Krao u džamiji, biblioteci, svlačionici: Osuđen na dvije godine

 

Opštinski sud u Zenici osudio je na dvije godine Zeničanina Amela Kestenovića (43), zvanog Kesten, po optužnici prema kojoj je izveo seriju krađa na raznim mjestima poput džamije, biblioteke te svlačionice, a tokom kojih je uzimao novac, ali i telefone i slične stvari.

Kestenović, koji je i ranije više puta osuđivan, nepravosnažno je oglašen krivim po optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK, u kojoj se navodi da je krađe izvodio od 9. decembra 2020. do 21. januara 2021. godine.

Navodi se, dakle, da je prvu krađu izveo 9. decembra 2020. između 14 i 18 sati u Zenici dok je bio u Gradskoj biblioteci u Ulici Trg BiH.

  • Iskoristio je nepažnju O.N. te iz njegove jakne koja je bila na vješalici uzeo novčanik u kojem je bilo 20 KM, lična karta, vozačka dozvola i bankovna kartica. Karticu je zatim iskoristio za plaćanje u iznosu od 282 KM, dok je novčanik sa ličnim dokumentima odbacio na parkingu u ovoj ulici, oštetivši na taj način O.N. za oko 300 KM – navodi se u optužnici.

Druga krađa zabilježena je 17. decembra 2020. godine oko podneva, takođe u Zenici.

  • Dok je bio na tržnici u Ulici maršala Tita bb iskoristio je nepažnju D.E. te iz džepa njene jakne uzeo mobilni telefon samsung A10, oštetivši na taj način D.E. za oko 700 KM – ističe se u optužnici.

Sedam dana kasnije zabilježena je treća krađa, i to oko 8.30, takođe u Zenici.

  • Dok je bio na autobuskom stajalištu u Ulici Aska Borića iskoristio je nepažnju H.I. te iz njene torbe uzeo mobilni telefon samsung, oštetivši je tako za 100 KM – navodi se u optužnici.

Terete ga da je “operisao” i 31. decembra 2020. godine, oko 11 sati, dok je bio u autobusu.

 

  • Iskoristio je nepažnju S.Z. te iz njene torbe uzeo novčanik sa 35 KM i bankovnom karticom, nakon čega je njome bezgotovinski platio 640 KM – navodi se u optužnici.

Peta krađa zabilježena je 8. januara 2021. godine, oko podneva, u Zenici.

  • Dok je bio u džamiji u Radakovu iskoristio je nepažnju P.M. te iz njegovog kaputa uzeo novčanik u kojem je bilo 10 KM, lična karta, vozačka dozvola, vlasnička knjižica od vozila i bankovna kartica kojom je potom bezgotovinski platio 309 KM – ističe se u optužnici.

Četiri dana kasnije, odnosno 12. januara 2021. godine, oko 12.30, kako ga terete, ponovo je krao u autobusu.

  • Iz torbe K.U. je uzeo novčanik sa 214 KM, bankovnu karticu i ličnu kartu. Potom je 21. januara 2021. godine, oko 15 sati, ušao u krug jedne firme, a onda iz prostorije za presvlačenje uzeo novčanik T.E. u kojem je bilo oko 90 KM, lični dokumenti i bankovna kartica, kojom je potom bezgotovinski platio 530 KM – naglašeno je u optužnici, pišu “Nezavisne novine”.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79