Kreacije bh. dizajnera na reviji posvećenoj Jovanki Broz, pistom prošetala i Konstrakta

Modna revija "Jovanka u boji" predstavlja omaž prvoj dami bivše Jugoslavije Jovanki Broz i njenom stilu, a bh. dizajner Marko Feher bio je jedan od dizajnera koji su imali priliku predstaviti svoje radove.

Sinoćnjom revijom “Jovanka u boji” završen je jubilarni 50. po redu Belgrade Fashion Week. Među 22 dizajnera iz republika bivše Jugoslavije koji su učestvovali u projektu je i bh. dizajner Marko Feher.

Dizajneri su imali pristup arhivi, ali i materijalima koje je Jovanka Broz dobijala na putovanjima širom svijeta.

Feher je prije same revije na Instagramu podijelio fotografiju materijala koji je dobio posredstvom porodice Jovanke Broz uz poruku da mu je “čast i zadovoljstvo raditi na jednoj ovakvoj kolekciji i temi srodnoj njegovom senzibilitetu”.

Jedna od ideja revije je i da se istakne moć mode kao umjetnosti – jer moda jeste umjetnost – što je i poruka jubilarne 50. sedmice mode.

Kao što se na primjeru Jovanke Broz može vidjeti – moć mode prevazilazi puko odijevanje već može biti i dio kulturne diplomatije. Ova revija, kao omaž Jovanki Broz i njenom modnom testamentu, dio je većeg projekta “Kolekcija prve dame – Jovanka Broz”, u okviru koga se planira velika modna izložba. Inicijator projekta je Mirjana Menković, kustos Jovankine zaostavštine, čijem posvećenom profesionalnom radu je vrhunski očuvano sve što je ostalo u ovom naslijeđu.

Revija se održala u Palati Srbije, a za to je zaslužna prva dama Srbije Tamara Vučić koja je na ovaj događaj pozvala i članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović, kao i prvu damu susjedne Hrvatske Sanju Musić Milanović. Sudeći prema fotografijama s događaja, one se nisu odazvale pozivu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79