Kriminalci strahuju: Dokazi iz Skyja odobravaju se širom Evrope!

Kriminalci strahuju: Dokazi iz Skyja odobravaju se širom Evrope!


Korištenje podataka iz dešifriranih aplikacija Sky i Anom za razbijanje i hapšenje krimosa različitog kalibra i položaja, već mjesecima se problematizira u BiH.

Od razbijanja zamršenog informatičkog koda koji je u tajnosti držao milione poruka, fotografija, snimaka, koje su razmjenjivali članovi kriminalnog miljea između sebe, ali i sa utjecajnim i dobro pozicioniranim članovima obavještajnih, policijskih i pravosudnih institucija, pitanje koje pokušavaju nametnuti pojedinci jeste – jesu li ti dokazi upotrebljivi.

Teza je se korištenjem poruka iz Sky i Anom aplikacije narušavaju pravo na privatnost osoba koje su koristile te aplikacije te da one nisu pribavljene na zakonit način uz raniju saglanost za posebne istražne mjere piše Raport.

Tu tezu, logično, koriste advokati kojima je svakako posao da brane krimose, no zabrinjavajuće je da je koriste i članovi pravosudne i policijske zajednice.

U tu svrhu se nabrajaju države koje navodni ne priznaju Sky kao dokaz, no sudeći prema trenutnom trendu – korištenje Sky poruka postaje evropska praksa.

Tako je prije dva dana Vrhovni sud Nizozemske donio konačnu odluku da se podaci iz enrkiptovanih aplikacija mogu koristiti kao dokaz.

Kako su objavili mediji, nekoliko sudova je zatražilo od Vrhovnog suda da odluči o ovom pitanju zbog ‘zabrinutosti’ advokata odbrane.

Državno tužilaštvo Nizozemske je koristilo poruke koje su kriminalci slali jedni drugima putem ovih aplikacija kao dokaz u nekoliko krivičnih suđenja. Branioci su se pitali da li je to dozvoljeno. Njihovi glavni problemi bili su u tome što su serveri SkyECC-a i EncroChata bili u Francuskoj i u njih su provalile francuske vlasti. Advokati su prigovorili da nisu mogli pristupiti načinu na koji su podaci dobijeni, dijelom i zbog toga što se korišteno sredstvo presretanja smatra francuskom državnom tajnom.

No, sud je istakao da se primjenjuje ‘princip međudržavnog povjerenja’. Princip se zasniva na općem poverenju u pravni sistem druge države, što je slučaj između Nizozemske i Francuske. Vrhovni sud je također istakao da su dvije zemlje uspostavile zajedničke istražne timove kako bi zajedno radili u istrazi SkyECC-a i EncroChat-a.

To znači da holandski sudovi mogu očekivati da su francuske vlasti svoje istrage sprovele zakonito i da su rezultati pouzdani.

Prije Nizozemske, sličnu odluku je donio i norveški sud.

“Predmetni materijali nisu pribavljeni na način koji izigrava norveške propise. Prihvatanje tog materijala kao dokaza na glavnom pretresu ne bi bilo protivno osnovnim norveškim vrijednostima”, navodi se u odluci Vrhovnog suda Norveške.

Sudije su istakle da je upitno da li bi izuzimanje dokaza iz Skyja bilo zakonito u Norveškoj, ali s obzirom da je sve urađeno po zakonima Francuske – nema razloga da se oni odbiju.

“Načelo je tehnološki neutralno te ne postoji razlog da se pravi razlika između dokaza pribavljenih kontrolom komunikacija i dokaza pribavljenih očitavanjem podataka. Očitavanje podataka može biti u vezi sa komunikacijom, ali nije ograničeno samo na nju. Ono može uključiti tekst, film ili slike sačuvane na jedinici podataka”, ističe se u odluci.

Zaključuju i ovo:

“Francuska policija je u januaru 2020. godine tražila odobrenje od suda za preuzimanje zapisa sa servera. Sud je izdao odobrenje – koje je u nekoliko navrata prošireno i produženo. Apelacioni sud je utvrdio da su materijali zakonito pribavljeni u skladu sa francuskim propisima”, pa pojašnjavaju:

“Prvostepeni sud u Lilu je 30. januara 2020. godine izdao dozvolu za čitanje zapisa sa servera u Roubaixu. Zbog postojanja osnova sumnje koji su navedeni u zahtjevu za pristup evidenciji zapisa i sudskim presudama, primarni cilj istrage bila su lica i kompanije koje su povezivane sa EncroChat-om i njegovim serverom Roubaix kao pružaocem usluga, a ne pretplatnici njegovih usluga. Dakle, sumnja se odnosila na pružaoca predmetne usluge i podrazumijevala je doprinos teškim krivičnim djelima u vezi sa opojnim drogama. Važenje dozvole za čitanje predmetnih zapisa bilo je mjesec dana, ali je ona u nekoliko navrata produžavana. Presudom od 12. februara 2020. godine, predmetna dozvola je proširena na terminale/telefone pretplatnika”, istakli su.

Slično ili sto zaključio je i sud u Sloveniji.

Oni su imali žalbu optužene Tanje Tolimir, u čijem su se slučaju također koristili podaci iz aplikacije Sky.

Sud je utvrdio da su podaci prikupljeni na osnovu sudskih naloga, prvo u Belgiji pa onda i u Francuskoj – gdje je sud izdao nalog za izvlačenje podataka iz servera na koje su bile nakačene kritpovana aplikacije.

Važne su ove činjenice s obzirom na to da će o tome odlučivati vjerovatno i Evropski sud za ljudska prava. No, olakšavajuće okolnosti za ovaj sud bit će već utvrđene presude u odluke koje su donijeli nacionalni sudovi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija