Kriminalci u BiH nakon kratkih kazni uživaju u nelegalno stečenoj imovini

Kriminalci u BiH nakon kratkih kazni uživaju u nelegalno stečenoj imovini


Nelegalno stečena imovina često ostaje u rukama kriminalaca u Bosni i Hercegovini, jer je pravosuđe rijetko uspješno u dokazivanju njenog porijekla.

Iz Europske komisije stižu konstantne kritike na račun neučinkovitosti financijskih istraga i oduzimanja imovine.

Prema Izvještaju o Bosni i Hercegovini za prošlu godinu, tužiteljstvo ne koristi efikasno raspoložive mehanizme za oduzimanje imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom. Optužnice često ne sadrže relevantne informacije ili dokaze o protupravnoj dobiti, što dodatno otežava proces oduzimanja imovine stečene kaznenim djelom.

Vrijednost zaplijenjenih sredstava u 2022. godini iznosila je preko 9 miliona eura, što je povećanje u odnosu na prethodne godine. Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske raspolagala je trajno oduzetom imovinom u vrijednosti od 73.667,22 KM u 2023. godini, dok agencija u Federaciji BiH upravlja imovinom vrijednom preko 49 milijuna KM.

Eldan Mujanović, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, ističe da su brojke poražavajuće na globalnom nivou, ali da je situacija u BiH još gora. Uvođenje novih mjera i instrumenata za pojednostavljenje postupaka za oduzimanje imovine stečene kriminalom je nužno, smatra Mujanović.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala dodaje da oduzimanje nezakonito stečene imovine pokazuje moć i države i društva, te služi kao generalna prevencija. Bez efikasnog oduzimanja imovine, počiniteljima se može isplatiti odležati nekoliko godina zatvora, ukoliko će zadržati vrijednu imovinu.

Borba protiv nelegalno stečene imovine mora biti intenzivnija i efikasnija kako bi se smanjila atraktivnost kaznenih djela i oduzelo kriminalcima sredstvo za uživanje u njihovom nezakonitom bogatstvu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija