Kriminalci u Tuzli prodavali gram kokaina za 100 KM

U jedanaest mjeseci prošle godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK), koji rade na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, osim redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju i pretrese bez naredbe, postupali su i po operativnom planu „Top-narko“. Tom prilikom realizirano je 75 naredbi za pretres izdatih od nadležnih sudova.

Brojne zapljene

Službenici Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga realizirali su operativni plan koji se odnosio na organiziranu grupu, te su Tužilaštvu TK podnijeli izvještaj protiv 12 osoba, ističu u Upravi policije MUP-a TK.

U periodu od januara do novembar 2020. godine pripadnici MUP-a TK oduzeli su 199 grama heroina. Istražitelji su utvrdili i cijene narkotika. Ulična vrijednost jednog grama heroina je 50 KM. Pronađeno je 2.497 grama amfetamina. Cijena kod dilera je 20 KM po gramu. Zaplijenjeno je i 1.195 grama marihuane, a gram na uličnom tržištu je 10 KM. U pretresima je pronađeno i 6.77 grama ekstazija. Različite vrste tableta koštaju 10 KM.

– Oduzet je i kokain, tačnije 16.866 grama. Jedan gram na ulici košta 100 KM – naveli su iz MUP-a TK.

Osim navedenog, zaplijenjena je 81 stabljika kanabisa i 185 sjemenki kanabisa.

Iz policije ističu da su pronašli i kofein-smjesu, tablete „subokson“, „naloksin“, „diazepam“, te šprice, boce s različitim vrstama tekućina.

Privedena grupa

– Osim navedenih vrsta opojnih droga, službenici MUP-a TK pronašli su i privremeno oduzeli još materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, a koja će, nakon vještačenja i vaganja, biti proslijeđena Tužilaštvu TK uz odgovarajuće izvještaje o učinjenom krivičnom djelu. Napominjemo da su navedene cijene opojne droge „ulična“ vrijednost – navode u Upravi policije MUP-a TK.

Pripadnici MUP-a TK su u periodu januar – novembar 2020. godine protiv 390 osoba podnijeli izvještaje o učinjenom krivičnom djelu. Uhapšeni su pripadnici jedne organizirane grupe koju je sačinjavalo 12 osoba, kojima je određena mjera pritvora prenosi Avaz.

Otežan rad zbog pandemije

– Rad policijskih službenika MUP-a TK, koji rade na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, u toku 2020. godine bio je znatno otežan zbog cjelokupne situacije vezane za pandemiju, mnogobrojnih mjera koje su donijete, te činjenice da je za određeni broj službenika bila određivana mjera izolacije kako zbog zaraze koronavirusom tako i zbog kontakata sa zaraženim osobama – navode iz MUP-a TK.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79