Krišto iz Širokog Brijega: Samo hrvatski narod može odlučiti ko će ga predstavljati u institucijama

Prvi put imamo zajedničkog kandidata svih hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor BiH. U ove izbore idemo po neizmjenjenim izbornim pravilima, nismo imali pravo na politički pluralizam.

Kandidaturom zajedničkog kandidata, poslali smo poruku svima. BiH je naša domovina i samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna, nacionalna prava Hrvata u BiH – rekla je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na večeras održanom predizbornom skupu u Širokom Brijegu.

Ona je navela da je njihovo najvažnije političko pitanje ustavnopravni položaj hrvatskog naroda u BiH.

– BiH je definirana kao domovina tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, nepravdeno podjeljena na dva entiteta, uz to imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava, prava konstitutivnog naroda. Poručimo im da je BiH naša domovina i da rješenja na principu ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda BiH, jamče njenu opstojnosti, sigurnosti i evropsku budućnosti – navela je Krišto.

Ona je kazala da “samo kroz svoje legitimne političke predstavnike i kroz institucije i tijela zakonodavne i izvršne vlasti možemo ostvariti svoju ustavnu jednakopravnost, izboriti bolji i kvalitetniji život za svakog čovjeka”.

– Ova Bosna i Hercegovina je i naša domovina, domovina koju gradimo, izgrađujemo, a ne dijelimo i ne rušimo. Hrvati nisu podstanari u bIh, nego suveren, konstitutivan i ustavotvoran narod – istakla je Krišto te pozvala na iskazivanje zajedništva danas i u budućnosti, kada god bude potrebno za hrvatski narod.

Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poručila je kako je BiH suočena s brojnim političkim, gospodarskim, socijalnim, demografskim i drugim izazovima i problemima.

– To želimo mijenjati u budućnosti. Da to možemo i znamo, pokazuje naš izborni program koji smo nazvali Stvaramo promjene za budućnost. Da imamo odvažne i sposobne ljude za takvo što, pokazao je Hrvatski narodni sabor BiH kandidiravši jednu zajedničku kandidatkinju gospođu Borajanu Krišto za našu buduću hrvatsku članicu Predsjedništva BiH. Svjesni smo da izbore prate politički procesi koji će odrediti kakva će biti budućnost BiH, stoga, izbor koji pravimo 2. oktobra nije izbor za nas kandidate i za naše liste. 2. oktobra izbor je glasa Hrvata u kakvoj BiH želimo živjeti – rekla je Filipović.

Stanko Musa, nositelj liste HDZ-a za Parlament FBiH je rekao da “kao nositelj liste za Parlament Federacije BiH, institucije koja je usmjerena na jačanje unutarnje društvene stabilnosti i osiguranje dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom”.

– HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, nude rješenja i programe, a te programe iz godine u godinu pretvaramo u stvarnost. Želimo osigurati život po mjeri čovjeka koji može raditi i živjeti od svog rada, kako u gradovima tako i na selima. Stoljetna žrtva našega naroda u borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima sve nas danas obvezuje biti ustrajan, dosljedan, nepokolebljiv i u službi svog naroda – kazao je Stanko Musa.

Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i nositelj kantonalne liste za Skupštinu ZHK kazao je kako se ovaj kanton ističe kao najrazvijeniji kanton u Federaciji.

– Ovaj kanton je najkvalitetnije razvila sustave socijalne zaštite, unatoč nepravdi pri raspodjeli sredstava od neizravnih poreza. Ovaj kanton uz dobre izborne rezultate daje tri člana u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – istaknuo je Ćosić.

Ćosić je govorio kako se biraju liste za skupštinu, Federaciju i Parlamentarnu skupštinu BiH, a nema liste za Doma naroda.

– U medijima već godinama slušamo da su svi ti politički mitraljezi sarajevske velikobošnjačke politike usmjereni upravo prema domu naroda. Zato što je to posljednja crta odbrane naših hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini – istaknuo je Ćosić, te pozvao na jedninstvo i odbranu hrvatskih političkih interesa 2. oktobra.

Domaćin večerašnjeg skupa Miro Kraljević, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg i gradonačelnik Širokog Brijega, također je pozdravio nazočne i prezentirao pobjednički izborni plan za Široki Brijeg, navodi se u saopćenju HDZ-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79