Krizni štab FBiH donio nove naredbe: Skraćuje se period izolacije, ali pod određenim uslovima

U FBiH je obavezna izolacija za oboljele od koronavirusa sa lakšim i srednje teškim simptomima skraćena sa 14 na 10 dana, saopćeno je na današnjoj sjednici Kriznog staba Ministarstva zdravstva FBiH.

– Ovo skraćenje se odnosi na lakše i srednje teške slučajeve, s tim da barem tri od ovih 10 dana moraju biti bez simptoma. Za teže slučajeve na snazi ostaje ranija odluka o obaveznoj izolaciji od 14 dana. Što se tiče asimptomatskih slučajeva, njima izolacija traje 10 dana od dana uzimanja uzoraka, pojasnio je glavni federalni epidemiolog Sanjin Musa.

Iz Federalnog kriznog štaba su saopćili i kako uvuduće svi poslovni subjekti, kojima to priroda posla dozvoljava, rad moraju organizovati od kuće. Ukoliko to ne mogu uraditi, moraju uspostaviti klizno radno vrijeme, koje podrazumijeva rad u grupa,ma, kako bi se smanjio broj kontakata među uposlenicima, a time i rizik od širenja virusa.

– Pozivamo sve koji rade kancelarijske poslove, a naredba će biti objavljena do večeras, da svoj rad urede na način da svi koji mogu raditi online da tako i bude, druga opcija je klizno radno vrijeme. Dakle, gdje nema prozora, razmaka od dva metra i gdje se ne nose maske organizovati rad od kuće ili u grupama. Dosta ljudi je zaraženo na poslu i iz tog razloga je ovakva odluka, kazao je član Kriznog štaba Goran Čerkez.

On je pojasnio i kako će se provoditi naredba o prekidu takozvanog hladnog programa u zdravstvenim ustanovama. Prema njegovimr iječima, ova odluka se ne odnosi na hitne slučajeve, pružanje medicinskih usluga onkološkim pacijentima, kao i obavljanje transplantacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79