Krizni štab je uveo prije par mjeseci uveo ovu mjeru! Danas ukinuta, nikada nije ni zaživjela

Krizni štab je uveo prije par mjeseci uveo ovu mjeru! Danas ukinuta, nikada nije ni zaživjela


Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatila preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koje se tiču povoljnije epidemiološke situacije u FBiH.

Ono što je novost jeste da mjere više ne uključuju VTP pravilo (vaksinisan/a, testiran/a, prebolio/preboljela). Naredbe i preporuke na snagu stupaju danas, a njihovo važenje je produženo na 30 dana.

Treba istaći da mjera VTP nikada u praksi i nije zaživjela u punom obimu, već je primjenjivana sporadično.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona te, u slučaju pogoršanja, pravovremeno djeluju i donose mjere u odnosu na epidemiološku situaciju i o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ.

Navodi se da je u devetoj ovogodišnjoj sedmici zabilježen srednje visok nivo prijenosa virusa, kao i pad svih indikatora, a najveći pad bilježi broj novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 41,8 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidence od prosječne u FBiH imaju Sarajevski (75,15) i Hercegovačko-neretvanski kanton (54,39).


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija