Krizni štab TK dao objašnjenje: Hoće li biti zatvoreni tržni centri?

Na snazi je naredba o nošenju zaštitne opreme (maske) na svim javnim mjestima i zatvorenim prostorima te održavanju fizičke distance

Krizni štab Tuzlanskog kantona saopćio je večeras javnosti da su informacije o zatvaranju tržnih centara zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa netačne.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Obavijest za građane. Pošto su se pojavile dezinformacije da je Krizni štab Tuzlanskog kantona donio odluku o zatvaranju tržnih centara i zabrani javnih okupljanja, obavještavamo vas da to nije tačno. Na snazi je naredba o nošenju zaštitne opreme (maske) na svim javnim mjestima i zatvorenim prostorima te održavanju fizičke distance. Pojačan je inspekcijski nadzor i bit će kažnjavani svi koji se ne budu pridržavali navedene naredbe”, navodi se u saopćenju kojeg potpisuje dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite Vjekoslav Banović.

Smrt pacijenta iz Živinica, koji je preminuo na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla od posljedica koronavirusa, posebno zabrinjava, upozorava struka, jer pacijent nije imao drugih zdravstvenih komplikacija.

“Osoba koja je danas preminula nije imala komorbiditeta i ne radi se o pretjeranoj, da kažemo osobi koja je bila u dubljim, poznijim godinama”, navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Epidemiološka situacija se drastično pogoršala nakon što su ublažene restriktivne mjere. Zdravstvene preporuke sve manje se primjenjuju.

“Nama zaista u Kriznom štabu nije cilj da mi ikakve restriktivne mjere u smislu zatvaranja bilo koga, bilo čega, bilo koje djelatnosti da ponovo radimo u tom pravcu”, dodaje Čolić.

“Ako bi svaki građanin držao distancu od metar i po, do dva ne bismo imali pozitivnih slučajeva”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Nama se situacija pogoršala od trenutka kada smo popustili mjere i naravno dozvoli taj slobodan ulazak bez kućne izolacije”, pojasnila je Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Na UKC Tuzla je hospitalizovano 11 pacijenata, od kojih je jedan priključen na respirator.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79