Krompir u godinu dana skuplji 139 posto!

Krompir, omiljeni prilog nedjeljnog ručka, u godinu dana poskupio je za nevjerojatnih 139 posto. Cijene hrane koju kupujemo nikad nisu bile tako visoke, a spirali inflacije ne nazire se kraj.

Nedjeljom se nastoji da ručak bude uvijek malo posebniji, ali je taj ručak svake nedjelje sve skuplji i skuplji. Za 10 kuna uglavnom se može dobiti kilogram – ničega.

Nezadovoljnim kupcima sve je skupo. “Ne možeš si ništa priuštiti kao nekad, to je katastrofa”, rekao je Zlatko iz Zagreba.

Kupcima je puno, trgovcima malo. Kako pronaći zlatnu sredinu?

“Tu nema pomoći, znate. Ako je otišao repromaterijal gore, onda mora biti skuplje, to moraju kupci razumjeti”, objašnjava prodavačica na tržnici u Zagrebu, Milica.

Velika poskupljenja

Statistika to vidi na sljedeći način – od 2015. biljni proizvodi skuplji su čak 35 posto, a ove godine 13 posto više nego lani, pritom su najviše poskupjele žitarice 57 posto i krompir čak 139 posto.

Kad se tome dodaju skuplje sadnice, cijena energije koja je skuplja 60 posto i gnojiva koje je poraslo za enormnih 168,7 posto – prognoze za budućnost ne mogu biti dobre.

Novčanici sve tanji

Kupci navode da su košarice sve manje, a novčanici sve tanji. Za porast cijena često krive trgovce, a oni pak tvrde – marže su ostale iste.

Cijenu diktiraju proizvođači među kojima ima i onih koji koriste priliku, a intervenirati mora i država.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79