KS u potrazi za lokacijom na kojoj će biti fabrika peleta koja će koštati preko 8,5 miliona KM

U toku je postupak pronalaska lokacije na kojoj će biti fabrika za proizvodnju peleta, a koja će biti u vlasništvu Kantona Sarajevo. Obrazloženo je koje uslove mora zadovoljavati ta lokacija.

Vlada Kantona Sarajevo je početkom prošle godine donijela odluku da napravi svoju fabriku peleta koji će se prodavati građanima. U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo su najavljivali da će fabrika biti otvorena do kraja 2022., ali to se nije desilo.

Shodno tome, pitali smo ovo ministarstvo u kojoj je fazi ovaj projekat. Kazali su nam da je riječ o kompleksnom projektu za koji je provedena ekonomska studija te da je potrebna pravna studija čija je izrada u toku piše Klix

Ukazali su da je kantonalno preduzeće Sarajevo-šume provodilo postupak ispitivanja i pronalaska potencijalnih lokacija za fabriku. Istakli su koje uslove treba zadovoljavati lokacija.

U Sarajevu počinje izgradnja peletare: Investicija od 8,4 miliona KM

“Lokacija bi trebala biti u zoni građevinskog zemljišta, površine veće od 10 dunuma kako bi se zadovoljili svi zakonski kriteriji. Mora biti blizu sirovine za pelet i imati jednostavan pristup infrastrukturi, kao što su struja, plin, voda i kanalizacija. Neophodno je da postoji odgovarajući put za kretanje kamiona te da u blizini nema stambenih građevina”, naglasili su.

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo su također podsjetili da su poništena dva javna poziva koje je provodilo preduzeće Sarajevo-šume, tako da se za lokacijom još traga.

“Predmetni postupak se trenutno nalazi u fazi neposrednog pregovaranja, a sve u cilju pronalaska parcele koja ispunjava navedene uslove. Cijeneći da konačna odluka još nije donesena, a u cilju zaštite integriteta samog procesa, u ovom trenutku ne možemo govoriti o preciznim podacima potencijalnih parcela”, naveli su.

Konstatirali su da je riječ o projektu velike važnosti za Kanton Sarajevo te su građanima poručili da će biti blagovremeno upoznati sa sljedećim odlukama vezanim za ovaj projekat.

Bivši resorni ministar Adnan Delić (NiP) je u aprilu prošle godine za Klix.ba izjavio da će se pelet proizvoditi od kvalitetnog repromaterijala – drvo bukve i ostaci redovnih sječa. Naglasio je da bi cijena trebala biti povoljnija u odnosu na pelet komercijalne proizvodnje.

Do kraja godine otvara se fabrika za proizvodnju peleta u KS: Bit će potrebni radnici za rad

Neki su mišljenja da ekonomski nije primjereno da se javni sektor bavi proizvodnjom peleta. Delić je rekao da takva konstatacija nema ni ekonomsko, ni socijalno utemeljenje. Cijena projekta fabrike peleta iznosi skoro 8,5 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79