Kukićevi vijećnici izglasali opoziv Bege Gutića

Kukićevi vijećnici izglasali opoziv Bege Gutića


Na drugoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Banovići, usvojena je inicijativa za pokretanje postupka opoziva načelnika Bege Gutića (SDA), Odluka o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Banovići Bege Gutića i raspisivanju referenduma. Referendum će se održati 5. avgusta ove godine, saopćili su iz PDA.

Pored pokretanja opoziva, danas je većina u Općinskom vijeću smijenila predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Novi predsjedavajući Općinskog vijeća je Sifet Ikanović, a Edin Žunić je zamjenik predsjedavajućeg.

Sve tačke su usvojene sa 14 glasova za. Za je glasalo 11 vijećnika PDA, dva vijećnika SDA i jedan vijećnik NiP.

Pored toga, usvojena je i Odluka o imenovanju komisije za provodenje postupka opoziva načelnika općine Banovići Bege Gutica i provođenje referenduma.

Današnjoj sjednici prisustvovalo je samo 14, od ukupno 25 vijećnika koliko broji zakonodavna vlast u Banovićima. Odsutni su, između ostalih, bili predsjedavajući Robert Lapčević i njegov zamjenik, a nije bilo ni predstavnika Stručne službe Općinskog vijeća, tako da odluke nisu ovjerene pečatom.

Gutić se nakon svega oglasio i poručio kako odluke mogu okačiti mačku o rep.

“Ne plašimo se referenduma i sigurni smo u našu pobjedu, ali sve mora biti u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu raspisivanje referenduma. Mora se poštovati Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Statut Općine Banovići, Poslovnik Općinskog vijeća i Izborni zakon BiH koji definira provođenje referenduma. Zbog danas donesenih odluka, neformalne grupe koja broji 14 vijećnika, dopunit ću krivičnu prijavu koju sam 4. jula podnio Kantonalnom tužilaštvo Tuzlanskog kantona”, kaže Gutić.

Da bi sjednica bila legalno sazvana mora je sazvati predsjedavajući, dodaje Gutić, i kaže da zbog toga, u pravnom smislu, njihove odluke ne važe.

“Ukoliko pokušaju da nasilno preuzmu funkcije bit će u tome spriječeni. O tome je obaviještena Policijska uprava Banovići. Mogu potražiti zaštitu na sudu i ukoliko sud kaže da su njihove odluke zakonite, mi ćemo to poštovati. Do tada sve što su donijeli mogu okačiti mačku o rep. Oni ne razmišljaju o zakonitosti nego samo o onome što im je naredio Mirsad Kukić (osnivač PDA op.a.)”, poručio je Gutić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija