Kuknjava iz RS: Američke sankcije i gašenje računa u bankama nam prave ozbiljne probleme

Kuknjava iz RS: Američke sankcije i gašenje računa u bankama nam prave ozbiljne probleme


Profesor na Еkonomskom fakultetu u Banjoj Luci Goran Radivojac rekao je za ATV kako američke sankcije u vidu gašenja računa privatnih i pravnih lica je ozbiljan problem.

On poziva da se u slučaj uključi i Agencija za bankarstvo, jer je ovo nešto sa čime se prvi put susreću.

Radivojac tvrdi da lica i firme kojima su blokirani računi zbog američkih sankcija mogu da sudski brane svoja prava ukoliko nisu prekršili zakone u Republici Srpskoj.

“Sasvim je realno očekivati da će na osnovu tužbenih zahtjeva koji će vrlo vjerovatno uslijediti, banke pretrpjeti štetu, jer neko to na kraju mora platiti kako pravnim tako i fizičkim licima”, kaže Goran Radivojac.

Direktor RUGIPP-a Dragan Stanković, koji je takođe na američkoj crnoj listi, kaže da ovo nema veze sa pravom i pravdom.

“Ljudima se bez ikakvog postupka uskraćuju osnovna ljudska prava. Pritisak pod kojim rade banke vidljiv je naročito posljednjih dana, kaže Stanković.

“Što se tiče generalno banaka evo da i to kažem, ljudi u bankama su bili maksimalno korektni, međutim, ja sam upravo zbog te korektnosti prošle sedmice ugasio svoj tekući račun, oni nemaju zakonsko uporište i nisu mogli da ugase račun”, kaže Dragan Stanković, direktor RUGIPP.

U RS-u žele da naprave banku koja nije vezana za Swift sistem i koja bi obavljala platni promet u RS i BiH.

“Ono što bi moglo biti neki mogući izlaz iz ove situacije jeste da Republika Srpska formira neku svoju ne banku, nego da prilagodi Pošte Srpske ili poštansku banku formira u sklopu Pošta ili da Srpsku banku koja je u stečaju da oživi na neki način koja bi pomogla privrednim subjektima koji su pogođeni”, kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija