Kurbani ove godine koštaju od 350 do 490 KM: “Najskuplji je preko Islanske zajednice”

Cijena kurbana u Bosni i Hercegovini ove godine je znatno povećana, izazivajući zabrinutost među vjernicima i organizatorima kurbanskih akcija.

Prema podacima koje su objavile vjerske zajednice i udruženja stočara, prosječna cijena kurbana porasla je za oko 20% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni razlog za poskupljenje je rast cijena stočne hrane, goriva i drugih troškova proizvodnje.

Ovo povećanje dolazi u vrijeme kada se mnogi vjernici pripremaju za Kurban-bajram, jedan od najvažnijih islamskih praznika. Mnogi od njih izražavaju zabrinutost zbog utjecaja koji će ovo poskupljenje imati na njihove porodične budžete piše Crna-Hronika.

Koje su cijene?

Islamska zajednica u BiH napeavila je akciju “Kurbani 2024”, nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po cijeni od 490 KM.

Kurbansko meso koje se dobije izvršenjem propisa kurbana već duži niz godina se usmjerava u humanitarne svrhe, za potrebe povratnika, siromašnih, ugroženih, zavodima za nezbrinutu djecu i djecu sa potrebama, licima u kolektivnim centrima, socijalnim ustanovama, bolnicama, studentskim domovima, medresama i fakultetima Islamske zajednice u BiH”, naveli su nedavno iz Islamske zajednice.

Veliki broj bh. građana kurbane kupuju preko stočara, poznanika, udruženja kao i preko OLX-a

Dobrotvorno društvo Merhamet ima svoju akciju kurbana na svojoj zvaničnoj stranici navode za kurbane u Mekki i Australiji da koštaju 320 KM, dok kurban u BiH košta 490 KM.

Udruženje Pomozi.ba i ove godine realizuje humanitarnu akciju “Kurban 2024”.

“Zbog situacije na tržištu, odnosno poskupljenja kurbana, ovaj put idemo sa jedinstvenom cijenom koja za sve građane koji žele putem našeg Udruženja uplatiti kurban iznosi 440 KM (225 EUR ili 243 USD)”, navode iz Pomozi.ba

Građani kurbane traže i preko Olx-a gdje se njihova cijena kreće od 350 do 500 KM a cijena ovnova ide i do 800 KM.

Kod stočara cijema se kreće od 400, do 500 KM, a neki od njih u cijenu uračunavaju čuvanje životinje do Bajrama a neki dodatno naplaćuju proces klanja u iznosu od 20 KM.

Uprkos poskupljenju, očekuje se da će veliki broj vjernika i dalje obaviti obred klanja kurbana, s obzirom na njegovu važnost u islamskoj tradiciji. Vjerske zajednice i organizacije već su počele sa pripremama kako bi osigurale da sve teče glatko i u skladu sa vjerskim propisima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79