Kurti: Srbija je već kapitulirala

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u petak da “ništa neće potpisati”.

Kosovski premijer Albin Kurti njegove je izjave nazvao nekostruktivnim uoči sutrašnjeg sastanka u Ohridu na kojem Evropska unija očekuje napredak u dogovorima o provedbi evropskog sporazuma Srbije i Kosova.
Plan podržava i Amerika

Francusko-njemački plan je u međuvremenu EU preuzela kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Plan od početka snažno podupiru i Sjedinjene Američke Države.

Zvaničnici Unije i SAD pokušali su ove sedmice pogurati dvije strane da se približe zajedničkom rješenju.

Vučić je tokom današnjeg posjeta Srijemu rekao da ga se ne može ucijeniti jer nema “ni jedan račun u inozemstvu, kuće, vile”.

“Nemaju me čime ucijeniti jer Srbija nema cijenu”, rekao je Vučić misleći na zapadne zvaničnike.


Protesti u Beogradu (Foto: AA)

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u petak da je zainteresiran za dogovor sa Srbijom. Za Vučićeve izjave je rekao da nisu konstruktivne, objavio je TV Klan Kosova.

Kurti je rekao da “Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. juna 1999. godine”.

Aludirao je time na Kumanovski sporazum pod pokroviteljstvom NATO-a kojim su okončani ratni sukobi na Kosovu. Vojne i policijske snage Srbije tada su se povukle s Kosova.
Vučić na udaru opozicije

Kosovski premijer je rekao da se bez potpisivanja evropski prijedlog ne može nazvati sporazumom.

Međutim, kaže da će razgovori biti nastavljeni.

“Čuo sam Vučićevu izjavu. Mislim da to nije konstruktivan i posvećen pristup. Ako nema potpisa, onda ćemo nastavili sporenje”, kazao je Kurti, prenosi HINA.

Večer uoči sastanka u Ohridu desna opozicija, koja Vučića optužuje da prihvaćanjem evropskog plana “izdaje Kosovo, državne i nacionalne interese”, organizirala je u centru Beograda protest.

Okupila je više od 2.000 ljudi koji su nosili transprente “NE kapitulaciji”, “Zajednica srpskih općina je prevara” i “Kosovo je srce Srbije”.

Organizatori – vođe pokreta Dveri, Novog DSS i stranke Zavjetnici – Boško Obradović, Miloš Jovanović i Milica Đurđević Stamenkovski, ranije su rekli da večerašnji skup “nije protest, već nadstranačko-patriotsko ujedinjenje“.

Okupljeni su sa skupa uputili tri zahtjeva. Da se odbaci europski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da Vučić podnese ostavku i da se odmah raspišu izbori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79