Kusturica nakon usvojene Rezolucija poručio: Šta je sa preko milion pobijenih Srba, 27 miliona Rusa i šest miliona Jevreja

Reditelj Emir Kusturica oštro je kritizirao donošenje Rezolucije o Srebrenici, tvrdeći da je rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN-a dokaz očaja u kojem se civilizacija trenutno nalazi i da nas u budućnosti čekaju velika razdvajanja.

“Glasanje u GS UN je rezultat očaja u kojem se civilizacija nalazi i očigledno je da nas u budućnosti čekaju velika razdvajanja. Kao što Etiopija i Somalija polako klize ka jugu Saudijske Arabije, tako se svijet podvaja po svim elementima. Optužiti jedan narod koji je u svojoj historiji bio jedna od najvećih žrtava genocida da on provodi genocid nad nekim drugim ravno je najvećem ljudskom zločinu”, kazao je Kusturica povodom rezultata današnjeg glasanja.

Kusturica postavlja pitanje zašto se ovo događa upravo sada kada se na dvije strane svijeta vode veliki ratovi.

“Očigledno da je u pitanju ideja zaborava, da se aktivira zaborav da je u Drugom svjetskom ratu pobijeno 27 miliona Rusa, u holokaustu šest miliona Jevreja, i koliko mi znamo, više od milion Srba. U reviziji historije, ovo glasanje bi trebalo da bude jedan od ključnih argumenata onih koji žele da mijenjaju historiju, odnosno onih koji su nam donedavno tražili da zaboravimo historiju”, kaže Kusturica.

On također ističe da promjene u globalnoj moći doprinose ovoj reviziji historije.

“Onda su shvatili da Kina postaje hegemon, da se Rusija vraća u svakom pogledu i onda, odjednom, više nema da nema historije. Čak je i Fukujama napisao knjigu kojom oponira sam sebe, i sada prisustvujemo pukoj reviziji historije, jednom dijelu koji uvodi potpuno novi motiv zavađanja naroda na Balkanu”, rekao je on.

Kusturica predviđa da će glasanje u Generalnoj skupštini UN-a možda rezultirati novom društvenom revolucijom.

“Moguće je da će se ovaj broj glasova koji nije baš bio uspješan po organizatore pokazati kao vrsta nove društvene revolucije i da ćemo živjeti u vremenu u kome nećemo imati samo jedan izvor nego će biti više svjetova”, izjavio je Kusturica.

On također kritikuje američku politiku prema Rusiji i Ukrajini.

“Koliko god Blinken tvrdio da Amerika treba da stane iza napada na Rusiju koji bi se izvodili dalekometnim oružjem Amerike koje bi dejstovalo iz Ukrajine, mislim da to neće tako ići i da postoji vaga u kojoj će neko morati da razmisli da može doći i do uzvratnog bombardiranja. Ne u Ukrajini nego onog, kako je rekao Xi Jinping, koji gura svijet u novi hladni rat”, zaključio je Kusturica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79