Lavrovo obraćanje Srbiji: Znamo kakvim ste pritiscima izloženi, niste se pomirili sa diktaturom Zapada

Lavrovo obraćanje Srbiji: Znamo kakvim ste pritiscima izloženi, niste se pomirili sa diktaturom Zapada


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas se obratio medijima u Srbiji, rekavši da Rusija razumije pritisak koji Europa vrši na Srbiju zbog sankcija i rata u Ukrajini. Dodao je da Rusija duboko poštuje srpski narod, kulturu kao i njihovu privrženost historijskim prijateljima, rekavši kako su sigurni da će nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji.

Govoreći da Rusija nikada ništa ne nameće silom kao Zapad, spomenuo je američki utjecaj na Balkanu i optužio ih da pokušavaju nametnuti svoju hegemoniju. Dodao je da su Srbi i Rusi bratski narodi, ujedinjeni zajedničkom historijom i pobjedom nad zajedničkim neprijateljem.

On je rekao da se uvijek naći povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu, a jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je “eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču”.

– U Evropi se već dešavalo nešto slično i znamo kako se to završilo. Nema nikave izolacije Rusije. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili sa diktaturom Zapada. Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak, ta orijentacija je osuđena na propast, rekao je Lavrov.

On je istakao da Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN.

– Znamo kakvim su ucjenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uvjerene u svoje vrijednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska, rekao je Lavrov.

On je naveo da su SAD pokorile čitavu Evropu i da rukovode i EU i NATO, koristeći njegovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija.

– Vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija, istakao je Lavrov.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija