Lažne šlep-službe na cestama: Kruže autoputem i traže automobile koji su pokvareni

Lažne šlep-službe na cestama: Kruže autoputem i traže automobile koji su pokvareni


Na autoputu, prema tvrdnjama vlasnika legalnih vučnih službi, operira na desetke ilegalnih prevaranata koji patroliraju cestama i traže vozače u nevolji. Ovi prevaranti, posebno aktivni od Like do Maslenice u Hrvatskoj, predstavljaju ozbiljan problem za putnike i legalne firme.

Vlasnik jedne od registriranih vučnih firmi, koji je odlučio ostati anoniman zbog straha za vlastitu sigurnost, tvrdi da su se ove lažne šlep-službe pojavile prošlog ljeta i nastavile operirati i ove godine.

“Oni doslovno kruže autoputem i traže automobile koji su pokvareni, predstavljajući se lažno i prisiljavajući ljude da koriste njihove usluge po enormno visokim cijenama”, objašnjava vlasnik.

Prema vlasniku legalne firme, lažni šlep-službe koriste kamione B kategorije, koji nisu adekvatni za ovu vrstu posla. Oni smještaju ljude u svoja vozila, lažno tvrdeći da su ih poslala osiguravajuća društva ili policija, i naplaćuju usluge po nekoliko puta većim cijenama nego što je uobičajeno. Na primjer, vožnja od 71 km naplaćena je 768 eura, dok bi normalna cijena bila oko 1.25 eura po kilometru.

Slični problemi prisutni su i u Sloveniji, gdje su vozači iz raznih europskih zemalja postali žrtve prevara lažnih vučnih službi. Austrijski mediji prenijeli su slučaj vozača koji je za vuču i zamjenu gume morao platiti preko hiljadu eura.

Državni inspektorat je zaprimio 16 prijava o nepravilnostima u vezi s vučnim službama u 2023. i 2024. godini. Prekršaji uključuju obavljanje djelatnosti bez odobrenja, neizdavanje računa, i nepoštovanje propisa o vođenju tahografskih aktivnosti.

Legalni pružatelji usluga vuče navode da često dolazi do sukoba između prevaranata na mjestu nesreće, jer se više njih pojavljuje i pokušava preuzeti posao.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija