Lazović se prisjeća riječi Alije Izetbegovića: “Nijedna dlaka s glave nijednom Srbinu, nijednom Hrvatu ne smije u Sarajevu pasti'”

 

Član Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) Miro Lazović tokom gostovanja u jedno emisiji prisjetio se jednog događaja s Alijom Izetbegovićem, koji ga je uvjerio u njegovu brigu za Bosance i Hercegovce.

Lazović, prvi predsjednik Skupštine RBiH, u emisiji “Ništa lično” na Televizije5 kazao je da dosad nikada javno nije prepričao ovu scenu koja ga je uvjerila u Alijinu moralnost i ispravnost.

“Kada je padala Srebrenica 1995. godine i Žepa, sjedio sam u Predsjedništvu RBiH i dobijem dramatično pismo od Udruženja Žepljaka i Srebreničana, koje je bilo upozoravajuće. U pismu je stajalo da ako se desi to što se desilo sa Srebrenicom i Žepom, da nijedna srpska i hrvatska glava u Sarajevu neće opstati. To je bilo vrijeme dramatično, burno, 1995. godina, juli mjesec. I sa tim pismom odem pozovem Mirka Pejanovića kao člana Predsjedništva. Pitam ga ‘Jesi ti dobio ovo pismo’, kaže ‘Nisam, koje pismo’. I ja mu dam, on pročita, kaže ‘Šta ćemo sad’. Rekoh nazvat ću Izetbegovića i upoznati ga sa ovim pismom”, kazao je.

Nastavlja da je potom otišao do Izetbegovića i dao mu pismo, a on je pročitao.

“Dok je čitao pismo, vidio sam kako mijenja boju lica, potom je okrenuo telefon i kazao: “Mirsada, nazovi mi ovog čovjeka koji je u potpisu”. Taj čovjek se za 15 minuta pojavio u Predsjedništvu. On pred mnom govori: ‘Slušaj me dobro. Šta god se desilo s našim narodom, nijedna dlaka s glave nijednom Srbinu, nijednom Hrvatu ne smije u Sarajevu pasti'”, prisjeća se.

Lazović je istakao da je Alija, tokom razgovora s autorom pisma, “podigao glas”, što, kako kaže, nije bilo tipično za njega.

“I onda, što nije bilo za njega karakteristično, zagalamio je na njega, ‘Jesi li me dobro čuo’, ‘Jesam predsjedniče’, i još jednom ‘Jesi li me dobro čuo’, ‘Jesam predsjedniče’. ‘Slobodan si, dobro upamti šta sam ti rekao’. I on je otišao, taj čovjek. Ništa se, jel’, nije desio, ali za mene je bio to jedan čin u kome me Izetbegović uvjerio u moralnost i ispravnost svojih stavova kad su u pitanju druge nacije, kad su u pitanju građani Sarajeva i to me dovelo u poziciju da nikada ne mogu biti kritičan prema takvom čovjeku čak i ako je nekada neke greške i greškice možda napravio na svom putu, ali ovo je bilo i ljudski i moralno i čestito i nešto što me učvrstilo u daljnjoj borbi za BiH”, ispričao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79