Legalizacija kanabisa u BiH sve izglednija: Institucije saglasne, jedini otpor dolazi od ‘crnog tržišta

U Bosni i Hercegovini (BiH), pitanje legalizacije kanabisa za medicinske svrhe privlači sve veću pažnju kako stručne javnosti tako i građana. Nedavna inicijativa Vijeća ministara BiH u formiranju nove Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga označila je važan korak u tom procesu.

Ključni faktor u ovom procesu jest činjenica da BiH teži usklađivanju sa međunarodnim standardima, posebno s obzirom na zahtjeve Europske unije. Formiranje nove Komisije ima za cilj prilagoditi nacionalne propise EU direktivama i standardima, što bi moglo uključivati i pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, naglašava da je formiranje Komisije od vitalnog značaja u prilagođavanju BiH međunarodnim standardima. On ističe da je proces usklađivanja sa standardima koji reguliraju pitanje droga globalna obaveza, a ne samo lokalna inicijativa.

Jedan od ključnih izazova u ovom procesu je različito tumačenje postojećih zakonskih okvira unutar samih entiteta u BiH. Na primjer, Republika Srpska (RS) već je usvojila Pravilnik o uzgoju kanabisa, dok Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) još uvijek prolazi kroz proces rasprave i izmjena zakona.

Nadalje, javnost se suočava s nedostatkom informacija i razumijevanja o prednostima i izazovima legalizacije kanabisa. Edukacija i osvješćivanje o potencijalnim koristima medicinskog kanabisa mogli bi igrati ključnu ulogu u promicanju ovog procesa.

Uprkos napretku, postoje i značajni izazovi koji stoje pred BiH u procesu legalizacije kanabisa. Otpor određenih interesnih skupina, nedostatak stručnosti u tijelima koja odlučuju o ovim pitanjima te potreba za usklađivanjem zakonskih propisa samo su neki od tih izazova.

Ipak, postoji široka podrška među stanovništvom za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, posebno s obzirom na pozitivna iskustva i istraživanja koja sugeriraju terapijske prednosti ove biljke. Mnogi se nadaju da će legalizacija kanabisa otvoriti put za pristup kvalitetnim medicinskim proizvodima pacijentima koji ih trebaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79