Lendo: Napadi i prijetnje su dio njihove strategije kako otežati život Bošnjaka

Lendo: Napadi i prijetnje su dio njihove strategije kako otežati život Bošnjaka


U Bratuncu su u petak navečer, 23. juna, oko 23:00 sata, na parkingu tri lica brutalno pretukla Osmana Mehanovića iz Bratunca pri čemu su mu nanijela teške tjelesne povrede.

(VIDEO) Pretučeni 19-godišnjak govorio za CH: “Prestali su tek kada je ženska osoba zagalamila”

Napad na Osmana Mehanovića u Bratuncu, koji je evidentno kao motiv imao nacionalnu mržnju, još jedan je pokazatelj kakav ambijent za život povratnika stvaraju vlasti Republike Srpske, rekao je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Sistemsko uskraćivanje prava bošnjačkim povratnicima, učestali napadi i prijetnje, te izostanak sankcija za odgovorne za napade, kako navodi Lendo u saopćenju za javnost, “očigledno su dio strategije kojom se nastoji otežati život Bošnjaka na prostoru Republike Srpske.”

“Pozivam nadležne policijske agencije i pravosudne institucije da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za ovaj napad, a predstavnike vlasti Republike Srpske da odustanu od diskriminacije Bošnjaka, te od promovisanja i ohrabrivanja nacionalne mržnje.”

Također podsjećam visokog predstavnika Christiana Schmidta da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo Federaciju BiH, i da ima obavezu koristiti svoje ovlasti da pomogne Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj. Osmanu Mehanoviću želim brz oporavak, poručio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Hazir Mehanović za CH: “U ratu sam izgubio sve. Sve su mi pobili. Sad hoće i Osmana…”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija