Lendo (SDA): Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu

Lendo (SDA): Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu


Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo oglasio se nakon vijesti o hapšenju Mirsada Omerovića.

Reakciju Refika Lende prenosimo u cijelosti.

“S dubokom zabrinutošću primio sam vijest o hapšenju Mirsada Omerovića u Srebrenici od strane pripadnika MUP RS-a. Omerović, bivši logoraš, reagovao je na društvenoj mreži radi održavanja sramotnog koncerta u krugu crkve u Srebrenici na dan dženaze žrtava i godišnjicu izvršenog genocida u Srebrenici.

U svojoj objavi nije pozivao, nije poticao i nije izazivao nikakvo nasilje niti je pozivao na bilo kakvo ugrožavanje religijskog objekta. Mirsad Omerović nije mogao da trpi anticivilizacijsko ponašanje koje za cilj nije imalo ništa drugo već pokušaj ponižavanja žrtava i njihovih porodica.

https://www.tiktok.com/@crnahronikainfo/video/7255323923200429318?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7241465432601937414

Ovim putem pozivam da Mirsad Omerović bude bez odlaganja pušten iz zatvora i da mu se omogući da se vrati svojoj porodici.

Bošnjacima u entitetu RS uskraćena su brojna prava i izloženi su sistemskoj diskriminaciji. Hapšenje Mirsada Omerovića je klasičan primjer prijetnje i zastrašivanja od strane vlasti. Ovo je „upozorenje“ da će svaki Bošnjak koji izrazi stav i mišljenje koje ne odgovara vlastima u entitetu RS biti uhapšen i zatvoren.

S druge strane vlasti entiteta RS nikada nisu pronašle učinioce brojnih krivičnih djela prijetnje, napada i ugrožavanja života i imovine Bošnjaka povratnika u entitet RS. Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu.

Izloženi su stalnim prijetnjama i uvredama, a sada im se pokušava zaprijetiti hapšenjem ako o tome odluče javno progovoriti, naveo je Lendo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija