Lendo (SDA): Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo oglasio se nakon vijesti o hapšenju Mirsada Omerovića.

Reakciju Refika Lende prenosimo u cijelosti.

“S dubokom zabrinutošću primio sam vijest o hapšenju Mirsada Omerovića u Srebrenici od strane pripadnika MUP RS-a. Omerović, bivši logoraš, reagovao je na društvenoj mreži radi održavanja sramotnog koncerta u krugu crkve u Srebrenici na dan dženaze žrtava i godišnjicu izvršenog genocida u Srebrenici.

U svojoj objavi nije pozivao, nije poticao i nije izazivao nikakvo nasilje niti je pozivao na bilo kakvo ugrožavanje religijskog objekta. Mirsad Omerović nije mogao da trpi anticivilizacijsko ponašanje koje za cilj nije imalo ništa drugo već pokušaj ponižavanja žrtava i njihovih porodica.

@crnahronikainfo

Mirsad Omerović je pušten iz pritvora: Dočekali smo ga u njegovom domu👋👏👏 Kako je za naš portal kazao predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, koji je boravio u posjeti porodici Omerović, advokat ih je obavijestio da je Omerović pušten iz Policijske uprave Srebrenica jer nema elemenata za njegovo zadržavanje. U trenutku Omerovićevog dolaska kući zadesio se i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar. Podsjećamo, Mirsada Omerovića, povratnika iz Srebrenice, priveli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta ispred crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici, 11. jula. Njegova supruga, Adisa Omerović, objavila je na Facebooku kako njena porodica prolaze agoniju, jednu od težih koje su doživjeli otkako su se vratili u Potočare.

♬ original sound – CRNA Hronika

Ovim putem pozivam da Mirsad Omerović bude bez odlaganja pušten iz zatvora i da mu se omogući da se vrati svojoj porodici.

Bošnjacima u entitetu RS uskraćena su brojna prava i izloženi su sistemskoj diskriminaciji. Hapšenje Mirsada Omerovića je klasičan primjer prijetnje i zastrašivanja od strane vlasti. Ovo je „upozorenje“ da će svaki Bošnjak koji izrazi stav i mišljenje koje ne odgovara vlastima u entitetu RS biti uhapšen i zatvoren.

S druge strane vlasti entiteta RS nikada nisu pronašle učinioce brojnih krivičnih djela prijetnje, napada i ugrožavanja života i imovine Bošnjaka povratnika u entitet RS. Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu.

Izloženi su stalnim prijetnjama i uvredama, a sada im se pokušava zaprijetiti hapšenjem ako o tome odluče javno progovoriti, naveo je Lendo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79