Lendo: “Više niko neće odlučivati u naše ime! Bez SDA i DF-a nema vlasti! I

Najtraženiji političar ovih dana kojeg pojedini pokušavaju zaobići, ali bezuspješno, Refik Lendo, kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH, bio je gost emisije 7 Plus Hayat TV-a.

Na pitanje zašto se nije odazvao na dosadašnje pozive na sastanak Bradare i Stojanovića, Lendo je kazao da nije imao razloga da se ne odazove, jer, kako kaže, nit se boji, nit ima razloga da bilo šta koči.

Prvi sastanak je bio po završteku Doma naroda, došlo je do nesporazuma. Nije se moglo završiti nešto što je važno za pet minuta. Predložio sam da taj sastanak bude za sedam dana i sad bi trebao da bude u petak i oni su to prihvatili. To je dovoljno da se odredi rukovodstvo Federacije.

Nas troje se dogovaramo ko će obnašati funkciju predsjednika Federacije i nadam se da ćemo se dogovoriti. Ako se ne dogovorimo, onda će to odlučiti Predstavnički dom. Nisam ja ništa blokirao, čekamo petak u 10 sati sam zakazao, doći ću i nadam se da će biti dogovora. Mi ćemo se u 10 sati dogovoriti ili ne.

Ako se dogovorimo biće dobro, ako ne, onda nema nikakvog sastanka u 11. Takva su pravila, tako je Ustav regulisao. U 10 sati je konačna odluka o formiranju rukovodstva Federacije – poručio je Lendo.

Što se tiče uslova za formiranje Vlade Federacije, Lendo je kazao kako ih uopšte nema, te napominje da je zamolio da niko ni sa čim nema pravo uslovljavati kada je u pitanju politički dogovor.

Nemam uslova. Zamolio sam da niko nema pravo da se uslovljava kada je u pitanju politički dogovor. Svakako ću postaviti pitanje da li su predsjednici političkih partija SDA, SDP i HDZ imali neke dogovore oko premijera.

Ako ne bude takvih dogovora, mislim da ćemo se moći dogovoriti. Trebali bi se dogovoriti ako ništa da se nismo dogovorili. Sljedeći korak je Predstavnički dom. Ja sam zamolio da se dođe u 10 sati i da se otpočnu dogovori. Ako budu uslovljavali da su već odredili premijera, vladu i slično, a da mi trebamo proforme da se dogovorimo, mislim da se u petak onda nećemo dogovoriti – naveo je Lendo.

Ističe da je potrebno da SDA, SDP i HDZ što prije iznađu rješenje s obzirom da se bez SDA, kao apsolutnog pobjednika izbora ne može formirati ništa.

U Klubu Bošnjaka imamo kontrolni paket u Domu naroda. U Predstavničkom domu SDA ima 26 poslanika i plus DF. To je najveći broj poslanika. Zajedno sa DF-om imamo 400.000 glasova. U Federaciji imamo više glasova nego kompletna Osmorka.

Tamo odakle ja dolazim, iz SBK, SDA i DF imaju duplo više glasova nego Osmorka. To su neizostavni razlozi zbog kojih HDZ i SDP, ali i sve ostale partije moraju da shvate da SDA zajedno sa DF-om mora učestvovati u kreiranju Vlade Federacije i vođenju procesa – naglasio je.

Što se tiče odluke izglašavanja Bradare za predsjednika Federacije bez potpisa Lende, on navodi da je takva odluka neustavna, nemoralna, zbunjujuća i bezobrazna.

Nevjerovatno je da predstavici Srba i Hrvata određuju bez Bošnjaka ko će biti predsjednik. To je nemoralna i bezobrazna odluka. Meni ne bi nikad padalo napamet da se sa jednim narodom dogovaram protiv trećeg. Zato sam ih pozvao u petak, ne znam gdje im se žuri. Oni rade bezobrazno, a ne energično.

Predsjendici SBiH i NES shvataju određene stvari, da se realnost u Federaciji mora prihvatiti i da pobjednici i oni koji imaju iza sebe glasače, a to su SDA i DF, moraju učestvovati u vlast – podsjetio je.

Smatra kako time pokušavaju Bošnjake da svedu na to da se Bošnjaci ništa ne pitaju, bez obzira što ih je najviše po popisu iz 2013. godine.

Žuri im se da bi vršili pritsak na mene, da bi građanima kao prikazali da mi nešto blokiramo. Potpisi koje skupljaju za nas ne vrijede. Visoki predstavnik je donio određene zakonske izmjene, mi to poštujemo, takve kakve jesu. Jesu li dobre ili ne, ne bih analizirao. On ima svoje ovlasti. Ako donese određena rješenja, mi ćemo to poštovati. Sumnjam da će ići na ruku Osmorci.

On je sugerisao da se neće miješati u rukovodstvo Federcaije i da treba rukovodstvo da se dogovori. Ne smijemo više nikada dozvoliti da neko drugi odlučuje u naše ime. Želimo da budemo jednaki sa svima koji žive u Bosni i Hercegovini – poručio je Lendo.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79