Liječenje pacijenta na respiratoru košta 30.300 KM

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštili su da je danas tačno godinu dana kako finansiraju zdravstvene usluge za sve građane i od kako knjižice nije potrebno ovjeravati.

Zbog pandemije virusa korona i vanredne situacije u Srpskoj, FZO od 13. marta 2020. godine finansira usluge za sve građane, osigurane i neosigurane. Precizirali su da trošak Fonda za neosigurane građane, od marta do kraja godine, iznosi oko 31,4 miliona maraka.

Podsjećanja radi, Fond zdravstvenog osiguranja u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu za oboljele od virusa korona za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje.

Fond u potpunosti finansira bolničko liječenje oboljelih od kovida 19, što podrazumijeva kompletnu bolničku njegu, uključujući lijekove i sve ostalo što je dostupno u bolnicimama Srpske za oboljele od virusa korona.

“Za jednog pacijenta na respiratoru Fond bolnicama plaća 30.330 KM”, precizirali su iz ove ustanove. Ova usluga liječenja obuhvata period od datuma prijema do datuma otpusta pacijenta iz bolnice, pojasnili su ranije.

“Po pacijentu koji zahtijeva povremenu upotrebu kiseoničke maske bolnicama se plaća 2.270 KM”, precizirali su iz Fonda.

U Rеpublici Srpskој trenutno je hospitalizovano 804 zaraženih, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 320, а u оstаlim bоlnicаmа 484. Nа rеspirаtоru je 69 pacijenata. Za devet mjeseci prošle godine u kovid bolnicama liječila su se 5.432 pacijenta, piše Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79