Lišen slobode Milan Šimić, osumnjičen za ratne zločine na području Gradačca i Srebrenika

Lišen slobode Milan Šimić, osumnjičen za ratne zločine na području Gradačca i Srebrenika


Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici SIPA-e, locirali su i na području Srebrenika lišili slobode Milana Šimića, zvanog Robi, rođenog 1975. godine u Gradačcu.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik 107. Viteške motorizovane brigade struktura HVO i Armije Republike BiH na području Gradačca i Srebrenika, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, tijekom 1994. godine, stupio u kontakt i obratio se osobama srpske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Gornja Špionica, Srebrenik, koji su osjećale strah za svoje živote i egzistenciju, te im lažno ponudio da će ih sa pripadnicima ARBiH, za novčanu naknadu od po 1000 DEM, prevesti na područje mjesta Pelagićevo pod kontrolom VRS. Radilo se o pet žena i jednom muškarcu. Troje civila bilo je starije od 60 godina,

Prilikom transporta civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačkani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi od navedenih šest osoba, samo posmrtni ostaci jednog civila bili pronađeni u koritu rijeke Tinje u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine. Tijela ostalih civila još nisu pronađena.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U zakonskom roku pripadnici SIPA-e će dovesti osumnjičenog postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Prenosi bhrt.ba


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija