Foto: Federalna
Litijska groznica zahvata i BiH: Građani zabrinuti za zdravlje i okoliš

Litijska groznica zahvata i BiH: Građani zabrinuti za zdravlje i okoliš


Litij, ključna komponenta za baterije i potencijalni uzrok novih geostrateških sukoba, sve više privlači pažnju u Bosni i Hercegovini. Vlasti Republike Srpske (RS) sve češće ističu da bi ovo “bijelo zlato” moglo postati ključna razvojna šansa za entitet, što bi dodatno učvrstilo specijalne veze sa Srbijom, koja je na pragu eksploatacije litija.

Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, naglašava da će projekti vezani za mineralna bogatstva donijeti nove investicije i poboljšati život građana. “Naše potencijale ćemo svakako pridružiti naporima Srbije i naših drugih prijatelja i partnera u Evropi i svijetu, vodeći odgovornu politiku, prije svega u interesu RS-a i naših stanovnika, primarno vodeći računa o ekološkim pitanjima i pitanjima zaštite zdravlja, gdje će struka biti potpuno uvažena i uključena,” izjavio je Dodik.

Međutim, iz Srpske demokratske stranke (SDS) sumnjaju u iskrenost vlasti, posebno nakon što je lokalnim zajednicama uskraćeno pravo da daju saglasnost za geološka istraživanja na teritoriji svojih općina. Ognjen Bodiroga, potpredsjednik SDS-a, ističe da lokalne zajednice neće imati koristi od eksploatacije mineralnih sirovina kao što su bakar, olovo, cink i litij.

Investitori su već pokazali interes za istraživanje litija u područjima poput Lopara, Ugljevika i Bijeljine, blizu Loznice u Srbiji gdje je planiran projekat Jadar. Međutim, otpor lokalnog stanovništva raste. U općini Lopare je 3.711 građana potpisalo peticiju protiv otvaranja rudnika litija na Majevici, navodeći ekološke i zdravstvene rizike.

Načelnik Lopara, Rado Savić, upozorava da bi planirani površinski kop u blizini naselja mogao dovesti do raseljavanja ljudi i ispuštanja toksičnih materija. “To je apel i vapaj našeg naroda sa Majevice i smatramo da ne treba ići u realizaciju ovog projekta,” kazao je Savić.

Ekolozi upozoravaju da će potencijalno otvaranje rudnika imati negativan utjecaj na zdravlje i okoliš, te apeliraju na lokalne zajednice da se suprotstave ovom planu. Tihomir Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu Banja Luka, naglašava da su zapadne ekonomije zainteresovane za prirodna bogatstva BiH, te da je na domaćim vlastima odluka hoće li ih prodati i uništiti ove krajeve.

Šta to znači? Litijska groznica označava sve veći interes za eksploataciju litija, što može donijeti ekonomske koristi, ali i ozbiljne ekološke i zdravstvene rizike. U slučaju BiH, litij se vidi kao potencijalni izvor investicija i razvoja, ali i kao razlog za zabrinutost građana zbog mogućih negativnih posljedica na okoliš i zdravlje. Litij postaje nova strateška sirovina, slična nafti, koja može izazvati geopolitičke sukobe i unutrašnje napetosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija