Ljekari Doma zdravlja Konjic povukli kolektivni otkaz nakon isplate plate

Ljekari Doma zdravlja Konjic povukli kolektivni otkaz nakon isplate plate


Ljekari Doma zdravlja Konjic ponovo su se vratili radu nakon što su primili jednu od četiri zaostale plate. Ovaj korak uslijedio je nakon što su povukli kolektivni otkaz koji su dali početkom mjeseca, vjerujući u obećanja nadležnih da će se stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi poboljšati.

Predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic i doktorica te ustanove, Džana Boloban, izjavila je za portal Klix da su poduzete konkretne aktivnosti s različitih nivoa vlasti kako bi riješili problem. Boloban ističe da su dobili čvrsto obećanje od direktora Doma zdravlja Konjic da će se situacija poboljšati do kraja tekuće godine.

– Imamo čvrsto obećanje direktora Doma zdravlja Konjic koji nas je zamolio da nastavimo sa daljim radom i damo priliku svim nivoima vlasti, koji su se uključili u naš problem da riješe isti, jedan dio do kraja tekuće godine, a da nam se usvajanjem nacrta budžeta Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Konjica omoguće početak normalnog poslovanja, kazala je Boloban

U proteklom mjesecu, Sindikat i predstavnici Doma zdravlja Konjic održali su niz sastanaka s vlastima kako bi pronašli rješenje za probleme u zdravstvenoj ustanovi. Obećano povećanje, isplata zaostalih plata i najava rebalansa za zdravstvene ustanove su koraci koji ulijevaju nadu u poboljšanje situacije.

Boloban je naglasila da su sastanci s relevantnim institucijama, uključujući Zavod za zdravstveno osiguranje HNK, Skupštinu, Vladu HNK, premijera Federacije BiH i gradonačelnika Konjica, donijeli pozitivne vijesti. Ako se obećanja ispune, očekuje se da će Doma zdravlja Konjic moći normalno poslovati.

Ovaj pomak dolazi nakon što su ljekari Doma zdravlja Konjic 3. novembra potpisali kolektivni otkaz zbog zaostalih plata i drugih dugovanja koja su dosegla iznos od preko 10,5 miliona KM. Mnogi od zaposlenika su se odlučili napustiti ustanovu zbog problema koji su godinama nagomilavani.

Sada, sa svjetlom na kraju tunela, ljekari su optimistični da će njihov trud i upornost dovesti do stabilnosti u Domu zdravlja Konjic.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija