Ljekari otkrili novi soj: Deltakron

Novi supermutant korone zabilježen je u Velikoj Britaniji i predstavlja mješavinu delte i omikrona.

Stručnjaci ga nazivaju deltakron i navode da zdravstvene vlasti pažljivo prate nove slučajeve.

Smatra se da je deltakron nastao kod osobe koja je istovremeno bila zaražena sojevima delta i omikron, ali još uvijek nije poznato koliko je ovaj soj zarazan ili kakvu kliničku sliku izaziva.

Agencija za zdravstvenu bezbjednost Velike Britanije saopštila je da nije poznato ni da li je riječ o domaćem slučaju ili pacijentu koji je u toj zemlji boravio kao turista.

Ovakvo spajanje sojeva je moguće, u procesu koji se naučno naziva rekombinacija.

Događa se kada istu ćeliju u istom domaćinu inficiraju dva virusa koja potom međusobno razmjene gene.

Zvanično ime soja je BA.1+B.1.617.2, a sadrži nekoliko mutacija koje zabrinjavaju. Među njima su čak tri koje pomažu virusu da izbjegne antitijela (K417N, E484A i N440K), kao i N501Y mutacija koja ubrzava razmnožavanje virusa, piše Srbija Danas.

U Britaniji je u petak zabilježeno 58.899 novih slučajeva korone, što je veliki pad u odnosu na prethodni petak kada ih je bilo 84.053. Zabilježen je i prvi smrtni slučaj od novog lasa virusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79