Ljekari USK: Hoćemo povećanje satnice sa 2,35 na 3. Vlada: Ma to je nerealno

Na nedavno održanom sastanku, predstavnici Sindikata ljekara i stomatologa Unsko-sanskog kantona novim kolektivnim ugovorom traže da se izvrši povećanje satnice sa 2,35 na 3. S druge strane, u resornom ministarstvu i Vladi smatraju da zahtjevi Sindikata nisu realni.

„Nije naš zahtjev nerealan nego samo prati porast cijena, roba i usluga“ kažu iz Sindikata doktora medicine i stomatologije USK-a. Pored boljih plaća neophodni su bolji uslovi rada kao i edukacija za ljekare.

„Da se donese pravilnik o napredovanju u struci da dominantan i osnovni kriterij za napredovanje budu sposobnost i znanje, a ne politička podobnost“, kaže Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK-a.

Prijedlogom Vlade djelimično su zadovoljni iz nezavisnog Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice u Bihaću.

„S tim prijedlogom mi bismo se dobrano približili zdravstvenim radnicima u Federaciji, kao u TK-u, ZDK-u… Dosta ljudi bi i ostalo kad bi se plaća povećala na način na koji smo mi predložili“, ističe Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice u Bihaću.

A prijedlog resornog ministarstva i Vlade je satnica od 2,6 sa povećanjem koeficijenta od 0,3.

„Stav u Vladi i ministarstvu je da je ovo jedna korektna i realna ponuda kada je u pitanju rješavanje njihovog kolektivnog grantskog ugovora jer za tu svrhu nam treba dodatnih 12-13 miliona maraka, a za prijedlog što su dali iz Sindikata doktora medicine trebalo bi dodatnih 20, što je nerealno“, ističe ministar zdravstva USK-a Muris Halkić (NES).

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije kažu da njihov prijedlog kolektivnog ugovora podstiče ostanak ljekara i medicinskih radnika kojih je sve manje. Uz to, pozivaju građane da se aktivnije uključe u kontrolu utroška sredstava ZZO-a.

„Kolege i ja smo primijetili da su neka prava zdravstvenog osiguranja koja osiguranici imaju reducirana – dovoljno je reći da se bolnička lista lijekova ne poštuje, da ovdje u bolnici gdje ja radim uvijek fali lijekova s bolničke liste. Usluge i prava koja su pacijenti imali su reducirani“, ističe Rekić.

Brojni su problemi u zdravstvu Unsko-sanskog kantona. Resorno ministarstvo će u narednom periodu poslati pisanu ponudu, nakon čega će Sindikati zauzeti konačan stav, prenosi Federalna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79